Decenija Slovačkog nacionalnog saveta

NOVI SAD: Nacionalni savet slovačke nacionalne zajednice danas je svečano obeležio jubilej – 10 godina rada. U prisustvu brojnih uglednih gostiju, predstavnika Skupštine AP Vojvodine, Vlada Republike Srbije, AP Vojvodine i Slovačke Republike, slovačke Ambasade, predstavnika nacionalnih saveta, verskih zajednica, različitih institucija i ustanova kulture, održana je svečana sednica Nacionalnog saveta Slovaka, te bogat kulturno umetnički program.

nacionalni savete slovaka

 

Predsednica Saveta, Ana Tomanova Makanova podnela je referat o prvoj deceniji postojanja i rada Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine u Srbiji. „To je prilika da se zapitamo u kojoj meri je naš Nacionalni savet promenio život Slovaka u Srbiji, koliko smo doprineli jačanju narodne svesti i kvalitetnijem funkcionisanju našeg društva u oblasti ljudskih prava u koja spadaju i prava pripadnika nacionalnih manjina“, izjavila je Ana Tomanova Makanova. Osvrnuvši se na propise koji su doneti od 2000. godine a koji su se odnosili na položaj pripadnika nacionalnih manjina i rad Nacionalnog saveta Slovaka, Ana Tomanova Makanova je rekla da je u rad Saveta, pored 29 izabranih članova i pet zaposlenih, aktivno uključeno skoro 200 članova odbora i komisija, stvorena je mreža saradnika. Nacionalni savet ne sačinjava samo centrala, već i 41 obrazovna institucija, 79 slovačkih kulturnih institucija, organizacija i udruženja sa 11 medija, a u oblasti službene upotrebe jezika i pisma, Nacionalni savet sarađuje sa 11 opština u kojoj se slovački jezik koristi službeno. „Nacionalni savet je osnivač novinsko-izdavačke ustanove „Hlas ljudu“, zajedno sa AP Vojvodinom osnovao je Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka, od opštine Bački Petrovac preuzeo je deo osnivačkih prava Muzeja vojvođanskih Slovaka, a od opštine Kovačica deo osnivački prava Galerije naivnog slikarstva. Od APV preuzeo je deo osnivačkih prava nad Gimnazijom „Jan Kolar“ u Bačkom Petrovcu“, rekla je Tomanova.


Nakon toga održana je promocija publikacije: „Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine 2003. – 2013. godine“ i dodeljene su nagrade i priznanja Nacionalnog saveta povodom jubileja.
Dobitnici nagrade Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine u Srbiji su dr Bojan Pajtić, predsednik Vlade AP Vojvodine, prof. Žarko Obradović, ministar prosvete u Vladi Republike Srbije, Igor Furdik, predsednik OSLA, od 2005. do 2010. godine, izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Slovačke u Beogradu, Predrag Marković, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije, (2004 – 2007), ministar kulture u Vladi Republike Srbije, (2011-2012), Svetozar Čiplić, ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Republike Srbije, (2008 – 2011), vaspitač, sudija Ustavnog suda Republike Srbije.
Čestitajući jubilej i zahvalivši se na priznanju, koje je dobio za lični angažman i kao predsednik Vlade Vojvodine koja je značajno doprinela da Nacionalni savet bude partner Vladi u definisanju svih prioriteta koja se tiču ostvarivanja prava pripadnika slovačke nacionalne zajednice, predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić je rekao je politika Pokrajinske vlade bila usmerena na očuvanje multietničnosti Vojvodine, „vrednosti koju nam je istorija dala da je brižno čuvamo“.
„Slovačka zajednica jedna je od najvećih i najstarijih etničkih zajednica na našim prostorima. Slovački jezik je službeni jezik u AP Vojvodini, a Radio-televizija Vojvodine, kao naš javni radiodifuzni servis, emituje programe na slovačkom jeziku već decenijama. O društvenom i političkom uticaju slovačke zajednice u Pokrajini govori i činjenica da je predsednica Slovačkog nacionalnog saveta istovremeno i potpredsednica Skupštine Vojvodine. Vlada Vojvodine je sa Nacionalnim savetom ovih deset godina vrlo snažno sarađivala i realizovala niz projekata: od kulturnih manifestacija svake godine, rekonstrukcija škola u kojima se nastava odvija na slovačkom jeziku, do osnivanja Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka“, rekao je Pajtić i naglasio da su i osnivačka prava nad „Hlas ljudu“ preneta na nacionalni savet i pre nego što je zakon tako nešto i predvideo. To je zato, smatra Pajtić, jer će nacionalne zajednice na najbolji način definisati koji je njihov interes u oblastima obrazovanja, informisanja, službene upotrebe jezika i pisma i kulture. „Ne treba većinski narod da odlučuje o tome šta je nacionalnim zajednicama važno. Upravo suprotno, nacionalne zajednice preko svojih saveta, preko koordinacija koje smo zajedno osnovali, ukazuju Vladi Vojvodine šta treba činiti. Odnos prema nacionalnim zajednicama jeste slika većinskog naroda, njegove civilizovanosti, nivoa kulture, nivoa svesti o tome da se bogatstvo nalazi u različitostima. To što je Vojvodina prožeta različitim nacionalnim zajednicama, jezicima i narečjima – jeste naša prednost“, poručio je predsednik Pokrajinske vlade.
Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović zahvalio se slovačkoj nacionalnoj zajednici na onome što čine da se unapredi kvalitet života u Srbiji i Vojvodini.“Naša Srbija, naša Vojvodina je Evropa u malom. U Vojvodini se, možda, više nego u drugim krajevima Srbije poštuju raznolikost, uvažava različitost, širi tolerancija i uzajamno poštovanje. Jer, pravo na nacionalnu, vesku i drugu različitost rađa dobru osnovu i za poštovanje drugačijeg mišljenja“, rekao je Obradović i dodao da Srbija tako pokazuje kako se može urediti kvalitet života za svaku manjinsku zajednicu. „Može biti poučan primer da poštovanje manjinskih posebnosti unapređuje kvalitet života. Slovačka nacionalna zajednica u tome pruža velik doprinos“, izjavio je Obradović. 
Dobitnik specijalne nagrade Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine u Srbiji je dr Tamaš Korhec, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, sekretar Pokrajinskog sekretarijata za upravu propise i nacionalne zajednice, (2000 – 2010).
Dobitnik zlatne medalje Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine u Srbiji je Vlada AP Vojvodine. Dobitnici srebrne plakete Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine u Srbiji: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, ancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije, Ured za Slovake koji žive u inostranstvu pri Vladi Slovačke Republike.
Dobitnici bronzane plakete Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine u Srbiji su: Kancelarija zaštitnika građana Republike Srbije, Pokrajinski ombudsman, Demokratski savez Slovaka i Čeha u Rumuniji, Nacionalna Slovačka vlada u Mađarskoj, Svetsko udruženje Slovaka koji žive u inostranstvu.
Nagrade i priznanja dobitnicima je uručila je Ana Tomanova Makanova, predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine u Srbiji.

Autor: Redakcija
Datum: 01, 08, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *