Šajkašani posetili manastir Bođane, Bač i Futog

ŠAJKAŠ: U nedelju, 14. jula 2013. godine, grupa od četrdesetak Šajkašana posetila je Manastir Bođane, Bač i Futog. Ovu jednodnevnu, veoma zanimljivu ekskurziju, organizovali su Aktiv žena KUD-a „Šajkaš“ i Mesna organizacija penzionera iz Šajkaša.

 

bac tvrdjava

 

Nakon dvočasovne ugodne vožnje autobusom „Saobraćaja“ Žabalj za čijim je volanom sedeo iskusni Toma Milaković, Šajkašani su prvo stigli u Manastir Bođane gde su prisustvovali nedeljnoj liturgiji. Impresionirani uređenošću manastirskog kompleksa i prepunom crkvom verujućeg naroda sa uživanjem su pratili bogosluženje. Razgovor nakon liturgije sa mudrim igumanom, jeromonahom Panaretom, u debeloj hladovini stoletnog drveća u manastirskoj porti, uz posluženje, ostaće svima u najlepšoj uspomeni. Potom je monah Zaharije poveo Šajkašane u hram da im ispriča istoriju ovog prelepog zdanja i pokaže čudotvornu ikonu Bogorodice, rađenu na drvetu u 16-17. veku. Mnogi nisu propustili priliku da iz manastira ponesu lekovitu vodu koja leči očne bolesti. I na kraju, zajednička fotografija ispred Manastira za uspomenu.

 

manastir Bodjani


Oko podneva, grupa je krenula u obližnju čardu „Ranč“, koja se nalazi uz senovitu obalu reke Berave i tu je provedeno vreme za ručak, Na preporuku ranije ekskurzije iz Šajkaša, odabrana je ova čarda koju vodi agilna i veoma okretna gospođa Drenka kojom su bili zadovoljni svi prisutni. A nema bolje reklame od zadovoljnog gosta.
Grupu je u Baču dočekala Branka, turistički vodič, koja se zaista trudila da na najlepši način predstavi zanimljivosti ove varošice po kojoj čitava oblast između Dunava i Tise nosi ime – Bačka. I zaista, ovde se ima šta i videti: tvrđavu iz 14. veka, zanimljivo podgrađe, kalvariju, ostatke turskog kupatila (hamama) kao i Franjevački samostan iz 12. veka čija su vrata, nažalost, za nas ostala zatvorena. Impresivno deluje bačka tvrđava a posebno rekonstruisana donžon kula u kojoj se nalazi muzej i vidikovac sa nezaboravnim pogledom na grad i okolinu. Naravno, i ovde nisu mogli odoleti a da se ne fotografišu za uspomenu. Žene iz Aktiva je zanimalo šta njihove koleginice iz Bača rade pa su sa velikom pažnjom obišle izložbu ručnih radova i suvenira Udruženja žena „Kolevka Bačke“.
Koliko god je to mnogima u grupi izgledalo čudno, poslednja destinacija toga izleta bio je Futog. U impresivnoj katoličkoj crkvi koja je u fazi obnove, a koju je izgradio grof Kotek, poklonili su se moštima zajedničkog svetog mučenika, koga poštuju obe veroispovesti (katolička i pravoslavna) a koji je stradao u progonu hrišćana u Rimu 123. godine posle Hrista. Vrlo je interesantna bila priča penzionisanog profesora Elemira Visingera o ovoj crkvi kao i o Kotekovom dvorcu-letnjikovcu u kome je danas Poljoprivredna škola.

 

kotekov dvorac poljoprivredna skola futog


Kad na kraju izletnici pitaju, gde ćemo sledeći put, znači da su zadovoljni onim što su videli. Opština Bač ima šta da pokaže, iako priroda ovde nije ni pomenuta pa lovni i ribolovni tereni. Nedostaju smeštajni kapaciteti, da bi se ovde moglo ostati duže vreme, provesti godišnji odmor. Zašto da ogromni novac trošimo po inostranstvu, a svoju zemlju tako malo poznajemo. Baš to je i cilj Aktiva žena iz Šajkaša, da ovakvim ekskurzijama pre svega upoznaju svoju zemlju i shvate kakvo bogatstvo posedujemo.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 03, 08, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *