Tri musketara biciklom do Tasosa

Trojica drugara, Ljubomir Mihajlović iz Gospođinaca, Zoran Maksimović iz Novog Sada i Rade Unčanin iz Bačke Palanke, utemeljili su svoje prijateljstvo prelazeći godinama stotine kilometara na dva točka.

 

Ljubomir Mihajlovic Gospodjinci Tasos

 

Dugo su planirali da ove godine njihova odrednica bude Hilandar, ali do Svete Gore ipak neće otići ovog leta, jer su se isprečile formalne prepreke koje će sigurno već dogodine „preskočiti“. Ipak, u genu ciklotrotera je da nikada ne odustaju, i da planirana kilometraža mora da se „pregazi“! Tako će se ipak ovog leta odvozati svojim biciklima, pretovarenim bisagama do Grčke, tačnije do Tasosa, gde će najpre posetiti značajnije manastire, u prvom redu manastir Sv. Arhangela Mihajla a neće mimoići ni Groblje srpskih ratnika iz I Svetskog rata na Zejtinilku. Rano jutro oko 5 časova u nedelju, u svitanje, na Miletićevom Trgu okupilo se dosta drugara biciklista da isprate svoje kolege na put dug oko 850 kilometara, preko Bugarske. Put će trajati šest dana, a posle malo brčkanja po morskim plažama, eto njih nazad u Novom Sadu negde početkom Avgusta.
Na ispraćaju trojice avanturista bio je i predstavnik opštine Žabalj koji im je poželeo srećan put. Biciklisti su se zahvalili Žabaljskoj opštini na logističkoj podršci, i obećali su da će se redovno javljati sa ovog dugog putovanja, koje po svom karakteru svakako mora biti začinjeno zanimljivostima. Opština Žabalj im je obećala podršku u sledećem „projektu“, a po završetku ovogodišnje ture biće gosti predsednika opštine Žabalj Čedomira Božića.

Autor: Zdravko Siriški
Datum: 22, 07, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *