Trajna rešenja za izbeglice i interno raseljena lica u opštini Žabalj

ŽABALJ: U Žablju je 8. juna 2013. godine počela realizacija projekta “Trajno rešenje za izbeglice i interno raseljena lica u opštini Žabalj”. Nosilac projekta je opština Žabalj, u partnerstvu sa Novosadskim humanitarnim centrom (NSHC). Projekat finansijski podržava Evropska unija.

opstina Zabalj projekat za izbeglice i raseljena lica

 

Opšti cilj projekta je da doprinese socijalnoj i ekonomskoj integraciji izbeglica i interno raseljenih lica u Srbiji, koji žive na marginama društva dugi niz godina, i zavisi od pomoći drugih. U opštini Žabalj, tokom devedesetih registrovano je čak 5.835 izbeglih i interno raseljenih lica, ili skoro svaki peti stanovnik opštine Žabalj bio je migrant iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine ili sa Kosova. Prema popisu iz 2005 godine, broj zvanično registrovanih izbeglica u Žalju je 973. Status izbeglice produžen je za 738 lica.
Nerešeno stambeno pitanje, loši uslovi stanovanja i nedostatak prihoda za samostalan život spadaju u glavne prepreke za integraciju. Tokom 2010. godine opština Žabalj je usvojila Lokalni akcioni plan 2011-2014. za rešavanje svih ovih problema.
U skladu sa ciljevima LAP-a, kroz projekat će se omogućiti unapređenje uslova stanovanja za 20 domaćinstava izbeglih lica, kroz grantove u građevinskom materijalu, kao i ekonomasko osnaženje 5 domaćinstava, kroz grantove i stručnu pomoć za zapčinjanje malog biznisa. Prioritet će biti dat onim najugroženijim: višečlanim domaćinstvima, samohranim roditeljima, osobama sa niskim kvalifikacijama i dr. Trajanje projekta je 18 meseci. Ukupna vrednost projekta iznosi 85.848 evra, od čega je donacija Evropske unije 77.091 evro (89,8 %), a doprinos opštine Žabalj iznosi 8.756 evra (10,2 %) Aktivisti NSHC i Tim za praćenje ovog projekta iz opštine Žabalj, na prigodnom sastanku, prezentovali su predsedniku opštine Čedomiru Božiću plan realizacije ovog poduhvata.

Izvor: zabalj.rs

Autor: Zdravko Siriški
Datum: 05, 07, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *