Zajedničko poklonjenje krajem maja?

ČURUG: Zajedničko srpsko-mađarsko sećanje na nevine žrtve iz Drugog svetskog rata u Čurugu, prema informacijama „Mađar so“-a, moglo bi da bude krajem maja, kada bi predsednici Srbije i Mađarske, Tomislav Nikolić i Janoš Ader položili vence i zajednički se poklonili senima žrtava obe nacionalnosti, ukoliko do tada budu završeni radovi na izgradnji i opremanju dva mamorijalna mesta u tom naselju.

 

Topalov Magacin Curug Muzej zrtava Racije 1942

 

spomenik posvecen zrtvama u Curugu s kraja Drugog svetskog rata

 

U toku su naime radovi na adaptaciji nekadašnjeg Topalovog magacina u Muzej žrtava Racije, u znak sećanja na meštane koji su pobijeni u tom objektu tokom Racije u januaru 1942. godine, dok na obodu naselja, na mestu gde se nalazi deponija poznata i kao šinterska jama, gde se nalazi masovna grobnica žrtava mađarske nacionalnosti pobijenih krajem Drugog svetskog rata, treba da bude izgrađen spomen-park sa spomenikom kojeg je vajar Tibor Sarapka već i pripremio.

Predsednik Memorijalnog društva „Racija 1942“ Milan Radomir, koji učestvuje u nadziranju radova, rekao je da je mesto gde će biti memorijalni park ovih dana obišao i sam ministar Velimir Ilić, te da je tom prilikom kazao da će ubrzanim tempom svi radovi biti okončani na vreme. Uređenja tog prostora, inače, prihvatila se Vlada Srbije. Sa druge strane, mađarska vlada prihvatila je obavezu adaptiranja objekta nekadašnjeg Topalovog magacina u centru Čuruga. Radovi su u toku, a na adaptaciji rade mađarski majstori iz Subotice. Na mestu gde će biti Muzej žrtava Racije obnovljena je krovna konstrukcija, nekoliko greda je promenjeno, a u toku su radovi na podnoj izolaciji i popločavanju. 

 

 

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu magzarszo.com »

Autor: Redakcija
Datum: 03, 05, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *