Sela čuvaju stare običaje o Vaskrsu i Đurđevdanu

KOVILJ: Žalosna je činjenica da se sela u Srbiji sve više prazne. S druge strane, ohrabruje to što se, u tim sredinama, tradicija još neguje. Tako se na Veliki petak jaja farbaju na starinski način, a Đurđevdan dočekuje kao nekada.

 

 

 

Bavljenje poljoprivredom nije lako, a neretko ni profitabilno. Uz to, u selu je sve manje mladih. Međutim, sela su najveći čuvari običaja. Sve više se slavi na starinski način, tvrdi poljoprivrednik u Kovilju Miodrag Uglješ.

„Kod nas, u Kovilju, se još drže i šire stari običaji koje nikada nećemo zaboraviti. Na Lazarevu subotu smo palili vatru, a sva deca koja imaju bicikle vukli su šerpe i preskakali vatru. Na Vrbicu su deca išla. U punoj crkvi bilo je jako lepo. Na Cveti moja dva sina sa decom su išla u crkvu i donela grančice vrbe. U Kovilju se održavaju svi običaji onako kako je nekad bilo“, pripoveda Uglješ.

Na Veliki petak se farbaju jaja. U selima se retko koriste veštačke boje, a domaćice se trude da bojama i šarom što više obraduju ukućane, kaže poljoprivrednica u Gospođincima Darinka Prole.

„Ja praktikujem farbanje jaja u lukovini i sa raznim travama. Trava se stavi na jaja, a zatim se ona umotaju u najlonsku čarapu ili džak od paprike i tako jaja budu fantastično ukrašena“, objašnjava Darinka.
 

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 29, 04, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *