Besplatne količine energije za socijalno ugrožene od 1. aprila

BEOGRAD: Socijalno ugroženi građani sa statusom energetski zaštićenog kupca, od 1. aprila će imati pravo na besplatne količine struje i gasa.

 

 

 

Građanima, koji steknu status energetski zaštićenog potrošača, na računima za struju će biti prikazano koliko će manje struje plaćati, pošto će kod elektrodistribucija biti evidentirani da imaju pravo na tu beneficiju.

Socijalno ugroženi građani treba da se preko socijalnih ustanova u lokalnim samoupravama prijave za tu pomoć i uz dokaze da su socijalno ugroženi, dobijaće status energetski zaštićenih kupaca, koje će važiti godinu dana i posle tog roka se mora obnavljati.

Prema Uredbi o energetski zaštićenom kupcu, očekuje se da će oko 350.000 energetski zaštićenih, siromašnih potrošača imati pravo da dobiju između 120 i 250 kilovat sati besplatne struje mesečno, u zavisnosti od broja članova domaćinstva, kao i od 35 i 75 kubnih metara gasa mesečno tokom grejne sezone.

Pravo da steknu status energetski zaštićenog potrošača imaju domaćinstva sa jednim članom koja mesečno primaju do 12.900 dinara, porodice sa dva ili tri člana koja zarađuju do 18.786 dinara mesečno, četvoročlane i petočlane familije sa zaradom do 24.672 dinara i domaćinstva sa šest i više članova koja primaju do 30.558 dinara mesečno.

Taj zaštićeni status, domaćinstva mogu i da izgubi, ako im je mesečna potrošnja struje i gasa 2,5 puta veća od limita predviđenog uredbom o energetski zaštićenom potrošaču.

 

 

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 29, 03, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *