In memoriam VERA S. ČELIĆ (1940 – 2013.)

LOK: U nedelju 24. marta 2013. godine u Loku (Šajkaška) prestalo je da kuca plemenito srce naše majke, bake, supruge, sestre, druga, prijatelja, pesnika a iznad svega velikog čoveka i humaniste Vere S. Čelić.

Vera Celic In memoriam

 

 

Njena smrt, posle kratke i teške bolesti, nanela je nenadoknadiv gubitak i bol njenim sinovima Ivici i Zoranu, ćerki Maji, unucima, suprugu Zlatku (Stojanu), rodbini te brojnim prijateljima i poznanicima koji su se u velikom broju, po hladnoći i vejavici, okupili da je isprate na večni počinak na seosko groblje u Loku.
Vera S. Čelić je rođena 1940. godine u Loku, a detinjstvo je provela u rodnom selu, Titelu i Novom Sadu. Srednju poljoprivrednu školu završila je u Iloku (Hrvatska), odakle je životni putevi vode u Bosnu, Crnogorsko primorje i ponovo je vraćaju u Lok, gde ostaje do svoje smrti.
U Loku je radila sve poljoprivredne poslove, kao i poslove domaćice, da bi u slobodno vreme, koga baš i nije imala previše, pisala poeziju, isprva onako za svoju dušu a kasnije je i javno nastupala. Za vreme NATO agresije na našu zemlju napisala je i objavila ratni zapis pod naslovom „Baterija“. Posle toga je objavila tri zbirke pesama: „Ranjena srna“ (2004.), „Koje je boje osmeh“, zbirka pesama za decu (2007.) i „Tajne suzama oblivene“ (2009.). U pripremi joj je i četvrta zbirka pesama.
Bila je član Udruženja književnika Srbije, koliko znamo jedina od savremenih književnika iz Šajkaške, član Društva „Šajkaška“ i Udruženja srpskih književnika u otadžbini i rasejanju USKOR iz Beograda, odnosno njegovog Ogranka „Koviljski kulturni krug“ iz Kovilja. O njoj i njenom životu snimljeno je nekoliko televizijskih emisija.
Počivaj u miru Božijem. Neka ti je laka ova bačka zemlja koju si toliko volela i neka ti je večna slava i hvala.

Mrtva
Onda, kad sam umrla
u bašti cvali sa ljiljani.
Nisam ih mogla brati
sem rosom iz oblaka,
na kom plovim,
nežno latice zalivati.

Ako ti kapi orose lice,
zamirišu li poljupci,
možda ti lahor kose umrsi –
treptaji moji su srsi.

Umrla, nad tobom bdim,
stražarim duhom nemirnim.

Vera S. Čelić

Autor: N. D. Turajlić
Datum: 27, 03, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *