Momčilo Tapavica prvi Srbin koji je nastupio na Olimpijskim igrama

NADALJ: Momčilo Tapavica je rođen 1872. godine u Nadalju. On je prvi Srbin koji je nastupio na Olimpijskim igrama i to 1896. godine na prvoj Olimpijadi u Atini. Takmičio se u 11 sportova pod zastavom tadašnje Ugarske i osvojio je treće mesto u tenisu.

Momcilo Tapavica Nadalj

 

Tekst: S.N. srbobran.net

 

Momčilo Tapavica je zanimljiva istorijska ličnost koja je ostavila dubok trag. Podjednako kao u sportu bio je uspešan i profesionalno. Gimnaziju je Tapavica završio u Novom Sadu gde je i počeo da se bavi sportom. Nastavio je na studijama u Budimpešti i bio je vrlo uspešan atletičar. Pored raznih atletskih disciplina, postizao je uspehe u tenisu, rvanju i dizanju tegova, tako da je na Prvim Olimpijskim igrama kao član trinaestočlane reprezentacije Ugarske (Austrija je nastupala samostalno) učestvovao u 11 različitih disciplina.

Istorijski spisi kažu da je imao samo jednu manu, a to je da je precenio, te godine u Atini, svoje mogućnosti, tako da ga je povreda ruke sprečila da uzme barem još dve medalje. Po povratku u Novi Sad prestao je aktivno da se bavi sportom i nastavio je rekreativno da trenira.

Njegova profesionalna karijera je takođe upečatljiva. Pošto je u Budimpešti završio studije arhitekture, projektovao je niz značajnih zdanja, a jedno od svakako najpoznatijih je zgrada Matice Srpske u Novom Sadu. Nakon ženidbe 1908. godine na poziv kralja Nikole napušta Novi Sad i odlazi u Crnu Goru. Na Cetinju po njegovom projektu izgrađene su zgrade Nemačke ambasade i Državne banke Crne Gore. U Herceg Novom projektovao je hotel „Boka“, ali on je stradao u zemljotresu 1979. godine.

Momčilo Tapavica ima spomen kuću u Herceg Novom, a 2012. godine početkom Olimpijskih igara u Londonu, olimpijci vaterpolisti Miodrag Krivokapić i Vaso Subotić položili su venac na spomen kuću Tapavice u Herceg Novom. Polaganje venca organizovali su Aktiv sportskih novinara Herceg Novog, SPKD Prosvjeta i NVO Društvo prijatelja Herceg Novog u znak sećanja na prvog olimpijca.

Momčilo Tapavica umro je 1949. godine u Puli, gde je bio glavni gradski projektant. U sportskoj istoriji Herceg Novog upisana su imena sina Momčilovog Mirka koji je bio član vaterpolo kluba Jadran i ćerke Jasne koja je bila prva teniserka u ovom primorskom gradu.

Bista Momčilu Tapavici nadaljčanu koji je uspeo da upiše ime u istoriju Olimpijskih igara postavljena je u Nadalju u centru sela pre nekoliko godina na inicijativu Mesne zajednice. Najpre postavljena je bista – poklon, koja baš i nije bila pre svega u srazmeri sa postamentom, pa nije odavala baš pozitivan utisak.

Odnedavno na postament je postavljena bista rad akademskog slikara Dragana Šijačkog, nadaljčana koji trenutno živi u Zagrebu.

Nadalj Momcilo Tapavica

Nadalj bista Momcilo Tapavica

Nadalj

Autor: Nenad Glišić
Datum: 18, 03, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *