Ratari i ovu setvu dočekuju bez isplaćenih subvencija

NOVI SAD: Setva šećerne repe, koja će početi čim se njive prosuše, praktično će označiti pun zamah prolećnih radova, a za ovu sedmicu najavljen je i početak isplate državnih subvencija za poljoprivredu.

 

Da li je ta pomoć dovoljna, da li paori imaju na koga da se oslone kada odlučuju šta i na koji način da proizvode i da li samo zbog toga jedemo najskuplju hranu u Evropi?

Poljoprivrednici koji iščekuju državne subvencije, a bilo je najava da će isplata početi ove sedmice, prvo mogu da se nadaju onim, lanjskim, neizmirenim, kaže predsednik Udruženja agroekonomista Srbije, Miladin Ševarlić.

Nove mogu da se očekuju tek kada obnove ili produže registraciju gazdinstva, ukazuje Ševarlić.

„Do 31. marta je rok i izuzetno je kratak. Nemoguće ga je produžavati, jer se radi o Zakonu o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, a ne o Uredbama, kako je to do sada bio slučaj, pa su rokovi mogli da se pomeraju“, objašnjava Ševarlić.

Za biljnu proizvodnju, bez obzira o kojoj kulturi je reč, dobijaće se 6 hiljada dinara po hektaru, a sa 6 hiljada dinara biće regresirano dizel gorivo, što je ukupno, preračunato u valutu spram koje sve merimo, oko 110 evra.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 18, 03, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *