Ljiljana i Borislav Dimitrov pronašli sina Stevana nakon 42 godine

ŠAJKAŠ: Da život piše romane, uverili su se ovih dana Ljiljana – Spasenka i Borislav – Bođa Dimitrov iz Šajkaša, kada im je u kuću banuo njihov davno izgubljeni sin Stevan Dimitrov. Bio je to susret koji bi omekšao i najtvrđe srce, kada se pojavio Stevan za koga se verovalo da je umro nedugo posle rođenja, pre 42 godine. Jedino je majka Ljiljana uvek gajila nadu da joj je sin živ i da će ga kad-tad pronaći. Njena su se nadanja ostvarila i njenoj sreći danas nema kraja. A srećni su i ostali ukućani ove velike romske porodice.

Ljiljana i Stevan Dimitrov Sajkas

 

Ljiljana Dimitrov je 10. marta 1971. godine u Šajkašu rodila dva sina blizanca Stevana i Borislava. Zbog male telesne težine decu je već treći dan po rođenju morala odneti u inkubator u bolnicu u Novi Sad. Nakon pet dana iz Beograda dolazi telegram da im je prvorođeni blizanac Stevan umro i da će tamo biti sahranjen. Bio je to šok za roditelje, jer je Stevan bio teži i bolje je sisao od Borislava. Majka je prihvatila informaciju ali sa sumnjom u prevaru, jer drugog izbora tada nije bilo, osim nade da je živ i da će ga nekad pronaći. Odmah je otišla po ovo drugo dete i donela ga kući.
Vadeći nedavno dokumente za pasoš Borislavovom sinu, dobili su izvod iz Matične knjige rođenih u kome je pisalo da mu je otac Stevan Dimitrov, što ih je veoma začudilo. To je majci Ljiljani bio dovoljan signal da bi njen Stevan mogao biti živ. Potražili su i Stevanov izvod iz knjige rođenih i dobili ga, ali Stevana nisu našli na navedenoj adresi. Uočili su da se matični brojevi blizanaca podudaraju, sve do zadnjeg broja – kod Stevana 3 a kod Borislava 4. Ovaj Stevanov izvod odneli su u policijsku stanicu i kompjuter im je na osnovu matičnog broja izbacio podatke da Stevan Dimitrov živi u Pančevu i njegovu sadašnju adresu. Otišli su tamo i pronašli ga, a on je u subotu 23. februara 2013. godine, nakon 42 godine, došao da vidi roditelje i upozna braću, sestru i ostalu rodbinu.
– Konačno je bog i nas pogledao. Ja sam svojoj deci i mužu stalno govorila da je moj Stevan živ i da ću ga pronaći. Sto posto sam sigurna da je to on jer se matični brojevi podudaraju, desna šaka mu je malo šira od leve što sam primetila odmah po rođenju i liči na nas – rekla je kroz suze mama Ljiljana.

 

Borislav Ljiljana Stevan Dimitrov Sajkas


Stevan Dimitrov je imao težak i pretežak život. Sam, bez roditeljske pomoći, potucao se po belom svetu od nemila do nedraga. Bio je mali kad ga je usvojila romska porodica u nekom selu kod Iriga. Nakon nekog vremena odveli su ga u drugu porodicu i rekli mu da su to njegovi roditelji, braća i sestre. Posle je iz te porodice otišao u dečji dom u Novi Sad a iz njega u dom u Pančevo, gde je završio školu, odslužio vojsku i oženio se. Sada je porodičan čovek i sa suprugom Anđelkom ima sina Stefana.
– Ovo je za mene toliko iznenađenje da još ne mogu doći sebi. Presrećan sam što konačno i ja imam nekoga svoga – kazao nam je na kraju Stevaz zagrlivši svoga brata Borislava.

 

Stevan Dimitrov Sajkas


Dimitrovi su danas srećna porodica jer su konačno svi na okupu. Uskoro će braći blizancima, Stevanu i Borislavu, biti 42. rođendan (10. mart) pa će ga prvi put proslaviti zajedno. 

Porodica Dimitrov Sajkas

Autor: N. D. Turajlić
Datum: 28, 02, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *