Otvoren Sremskokarlovački novogodišnji likovni salon

SREMSKI KARLOVCI: U petak 25. januara 2013. godine, u Galeriji Kulturnog centra „Karlovačka umetnička radionica“, na Trgu Branka Radičevića 7/II u Sremskim Karlovcima, otvoren je tradicionalni „Sremskokarlovački novogodišnji likovni salon 2013.“

 

Sremski Karlovci novogodisnji salon

 

Ova manifestacija je odlično prihvaćena od umetnika i publike, tako da je galerijski prostor bio mali da primi sva najbolja umetnička dela kao i sve zainteresovane ljubitelje ove vrste ljudskog stvaralaštva. Na ovogodišnjem umetničkom Salonu najzastupljeniji su slikari sa delima najrazličitijih tehnika, vajari, autori umetničkih fotografija… a u programu otvaranja učestvovali su muzičari i pesnici. Od 36 autora, sa preko 100 radova, najviše ih je iz Sremskih Karlovaca, ali ih ima i iz Novog Sada, Novih Karlovaca, Šajkaša, Vučja (kod Leskovca) pa čak iz Beča i Moskve. Svoje radove izložili su: Tatjana-Tanja Vojnov, Dušan Gazibarić, Zlatko Lermajer, Đorđe Lazić-Ćapša, Bratislav Anđelković (Bata iz Vučja), Aleksandra Avramović, Iva Nedeljkov, Alan Žigić, Željko Reljić, Dimitrije V. Nečitajlo, Radovan-Raša Moljski, Petar-Peki Tumbas, Vlasta Malešević, Milivoj Bakajin, Bosa Kadić, Elizabeta Janković, Branislava Erdeljan, Dragan Tumbas, Svetlana Živković, Jovana Popović Benišek, Đorđe Kolarović, Milivoj Ištoković-Zlatousti, Stoja Džeparoški, Predrag Stajić, Olga Maravić, Božidar Airaldi, Lazar Paroški, Marijana Gregl (Jasna Bikar), Dejan Ševo, Nemanja Skakavac, Slobodan Kuzmanov-Kuza, Dragan Zuber, Dragana Avramović, Vladislav Aćimović-Dura, Nenad Bakajin i Predrag Banjeglav. Zastupljeni su autori u rasponu od samoukih slikara do najviših akademskih titula.

 

Sremski Karlovci novogodisnji salon


Prema rečima Žarka Dimića, istoričara iz Sremskih Karlovaca, koji je vodio program otvaranja, ovo je manifestacija koju bi poželeo i mnogo veći grad i da je interesovanje za nju svake godine sve veće, kako u umetničkim krugovima, tako i kod publike. Izložbu je otvorio predsednik Društva književnika Vojvodine, prof. dr Nikola Strajnić, istakavši pritom da je najveća vrednost ovog Salona u velikoj raznolikosti ideja i izraza. U programu otvaranja još su učestvovali: Hor presvetog Trojstva, flautistkinja Marijana Kulpik i pesnik i slikar Predrag Banjeglav.

 

Sremski Karlovci novogodisnji salon slikari


Redovan učesnik Salona je i Lazar Paroški, akademski slikar iz Šajkaša, koji je ovoga puta izložio dva portreta u tehnici akril na platnu. Paroški je veliki zaljubljenik u Sremske Karlovce.
Bratislav Anđelković, zvani Bata iz Vučja, prvi put je na Salonu, predstavio se minijaturama na kamenu, žici, orahu, mravu… Prvi put – pa nagrađen! Oduševljen Karlovcima, izloženim radovima i atmosferom.
Vajar Đorđe Lazić-Ćapša izložio je svoja dva dela: poprsje pesnika Jovana Jovanovića Zmaja i predložak za spomenik hercegovačkom vojvodi Luki Vukaloviću. Zmajevo poprsje je rađeno za spomen kuću ovog našeg čuvenog pesnika u Sremskoj Kamenici.
Neobičnu i zanimljivu priču u svojim radovima doneo je muzičar i slikar Željko Reljić, koji živi i radi u Beču. On je sa pur-penom uradio krst i još jednu reljefnu sliku, mističnu i nesvakidašnju, koju je nazvao „Mesečina“.
Jovana Popović Benišek ovoga puta učestvuje sa dva ulja na platnu, a dobila je već dve nagrade za slikarstvo na salonu. Afirmisala se i u slikarstvu i u pedagoškom radu sa decom različitog uzrasta.
Grand pri, glavnu nagradu za životno delo i doprinos slikarstvu Sremskih Karlovaca, na ovogodišnjem Salonu dobio je Petar-Peki Tumbas. On je obeležio 50 godina umetničkog rada, a da podsetimo čitaoce Magazina „Ravnica“, Tumbas je krajem decembra 2012. godine imao samostalnu izložbu u Šajkašu.
Izložba u Sremskim Karlovcima biće otvorena do 8. februara 2013. godine.

Autor: N. D. Turajlić
Datum: 28, 01, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *