Hramovna slava u Vilovu

VILOVO: Proslava hramovne slave u Vilovu, Svetoga Kralja i Velikomučenika Stefana Dečanskog, započela je prazničnim Bdenijem na kome je načalstvovao protojerej Stojan Bilić, starešina Saborne Svetogeorgijevske crkve iz Novoga Sada, uz sasluženje protonamesnika Đorđa Đurđevog i Alekse Kuđeljića kao i prezvitera Radoja Markovića.

Vilovo slava

 

Svetom Liturgijom na dan praznika načalstvovao je mesni paroh protojerej Ivan Vačik uz sasluženje protonamesnika Miloša Jevrosimovog, paroha titelskog. Nakon čitanja Svetoga Jevanđelja prota Ivan se obratio u nadahnutoj omiliji svojoj pastvi, podsetivši kao dobri pastir svoje stado na zapovest o ljubavi: ljubav prema Bogu i ljubav prema bližnjima je temelj na kome leži sav Zakon i proroci.
Začuvši zvona kao poziv na Večernje bogosluženje, mnogi stanovnici Vilova pohitali su u svoj sveti hram, na čelu sa ovogodišnjim kumovima , porodicom Mileve Panić. Zbor prezvitera predvodio je jerej Aleksandar Basara uz sasluženje sveštenika Alekse Kuđeljića i Stevana Lukića. Otac Stevan je po osvećenju slavskoga kolača i koljiva proizneo besedu podsetivši sabrane na smisao praznovanja slave i potom uputio doksologiju Gospodu što je naš narod darivao takvim svetiteljem kakav je Sveti Kralj Stefan . Ovogodišnji kumovi su potom zalog slavskog kolača predali novim kumovima, Dragutinu i Zagorki Panić iz Vilova , uz molitveni slavopoj vilovskih pojaca: Na mnogaja ljeta!


prezviter Milorad Mirović

Izvor: beseda.rs

Autor: Redakcija
Datum: 24, 11, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *