Modernizovana Rafinerija Pančevo, Putin najavio još 1,5 milijardu evra investicija

PANČEVO: U Pančevu je večeras svečano puštena u rad modernizovana Rafinerija nafte, u čiju je rekonstrukciju uloženo 547 miliona evra i koja će omogućiti da se u Srbiji u potpunosti pređe na proizvodnju goriva evro kvaliteta.

 

Novo postrojenje za blagi hidrokreking i hidroobradu (MHC/DHT) u Rafineriji Pančevo pušteno je u rad u prisustvu predsednika Srbije Tomislava Nikolića, premijera Srbije Ivice Dačića, generalnog direktora „Gasprom njefta“ Aleksandra Đukova i generalnog direktora NIS-a Kirila Kravčenka.

Na svečanosti je pročitano pismo predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina koji je čestitao o završetak tog velikog posla i najavio investicije NIS-a od 1,5 milijardi evra u naredne tri godine.

Premijer Srbije Ivica Dačić istakao je da je uspeh NIS-a utoliko veći jer je u vreme ekonomske krize uspeo da realizuje investiciju vrednu pola milijarde evra.

„Uspešan završetak modernizacije Rafinerije u Pančevu potvrđuje da je 'Gasprom njeft' u potpunosti i u roku izvršio investicione obaveze iz sporazuma sa Vladom Srbije,: naglasio je Đukov i istakao da NIS značajno povećava efikasnost što će mu omogućiti da postane jedan od lidera na tržištu balkanskog regiona.

Kravčenko je najavio da je NIS spreman za sledeću fazu investicija u Srbiji u naredne dve do tri godine, kako bi NIS dobio najbolju rafineriju u jugoistočnoj Evropi.

Puštanju u rad postrojenja u pančevačkoj rafineriji u kojoj će se proizvoditi gorivo „evro 5“ standarda prisustvovala je i ministarka energetike Zorana Mihajlović, ministar rudarstva Milan Bačević i mnogi drugi gosti.

Putin:Ovo je samo početak


Predsednik Rusije Vladimir Putin pozdravio je pismom iz Moskve sve učesnike svečane ceremonije organizovane povodom puštanja u rad modernizovane Rafinerije u Pančevu i najavio nove investicije NIS-a u vrednosti od 1,5 milijardi evra.

Putin je naveo da je u tehnološku obnovu industrijskih kapaciteta NIS-a uloženo više od 500 miliona evra, a ukupan obim investicija u razvoj te kompanije premašio je 1,5 milijardi evra.

„To je samo početak – u najskorije vreme biće dodatno investirano još 1,5 milijardi evra,“ naglasio je predsednik Putin, u pismu koje je pročitano na svečanoj ceremoniji u pančevačkoj rafineriji.

„Srdačno pozdravljam sve učesnike ceremonije otvaranja novog proizvodnog kompleksa rafinerije u gradu Pančevu“, istakao je Putin i svima poželeo uspešan nastavak zajedničkog rada u korist naroda obe zemlje i u cilju daljeg jačanja rusko-srpske saradnje.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 01, 11, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *