Međunarodni dan starih

NOVI SAD,BEOGRAD: Starenje stanovništva predstavlja jedan od najvećih izazova i postavlja pred države sve veće ekonomske i socijalne zahteve, saopštio je Crveni krst, povodom 1. oktobra, Međunarodnog dana starih.

 

Kako se procenjuje, 2050. godine broj osoba starijih od 60 godina premašiće dve milijarde, a 2000. taj broj je iznosio 600 miliona.

Evropska komisija je, svesna neophodnosti drugačijeg društvenog odnosa prema starijim osobama, 6. septembra 2010. godine odlučila da 2012. godinu proglasi Evropskom godinom aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti.

U ponedeljak je planirana akcija pod sloganom „Starost zahteva akciju“, čime se Srbija uključuje u globalnu akciju koja će se sprovesti u 50 zemalja širom sveta i u kojoj će predstavnici starijih osoba u susretima sa donosiocima odluka pokušati da nađu neka rešenja za probleme sa kojima se suočavaju.

Predstavnici starijih će posetiti predstavnike Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike i ukazati na neke od problema sa kojima se suočavaju, navodi se u saospstenju.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 30, 09, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *