Nikola Cvejin devetnaestogodišnji pronalazač iz Žablja

ŽABALJ: Nikola Cvejin je iz Žablja, i to je mladić o kojem će se tek pričati. To čime se Nikola bavi nije hobi, to je opsesija i idejni moto koji je sebi predodredio – pronalazaštvo.

Nikola Cvejin Zabalj pronalazac

 

Mlad čovek, rođen '93. već sada iza sebe ima blistave rezultate. Ambicije ogromne. Uslovi skromni, savršen intelekt i želja da ideju pretvori u praktičnost življenja. Puno toga je osmislio i realizovao. Mogao bi daleko više, ali kao što to obično biva na ovom delu Sveta pod Kapom nebeskom, malo je razumevanja okoline, još manje konkretnih uslova, da radi i da ne misli o prizemnim stvarima, što treba da bude briga okoline iz koje je, a ne jednog, slobodno možemo reći, budućeg naučnika.

Nikola Cvejin Zabalj diplomaDrugi put ćemo o tome šta je sve Nikola iz ideje pretočio u delo. Sada rešava egzistencijelno pitanje: Na prijemu kod predsednika opštine Žabalj, Čedomira Božića, obećano mu je privremeno rešenje finansiranja prostora u kojem radi sam, ali i sa decom. „Imam dosta ponuda da odem iz Srbije, ali moj moto je – ostajem ovde i na mene možete računati. Odbio sam poziv Ruske Federacije da tamo radim za vojsku. Ostajem da radim sa decom i tu je teorija, ali je praksa najbitnija!“
Opština će iznaći rešenje da Nikola Cvejin ostane ovde, da zbog banalnih problema ne prekine svoj istraživački rad, a godine pred njim će pokazati da ima šta da ponudi civilizaciji.

Izvor: zabalj.rs

Autor: Zdravko Siriški
Datum: 01, 10, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *