Visok nivo problematičnih kredita u Srbiji

BEOGRAD: Najveći izazovi za poslovanje bankarskog sektora u Srbiji su smanjena kreditna sposobnost klijenata, kao i tražnja za kreditima, ali pre svega visok nivo problematičnih kredita (NPL), koji je već sada na nivou od 20 odsto, izjavio je predsednik Izvršnog odbora „Rajfajzen banke“ Oliver Regl.

 

On je u intervjuu Tanjugu istakao da nije moguće da privreda bude u problemima, a da bankarskom sektoru ide dobro. Na to ukazuje i visok nivo kredita sa čijom otplatom se kasni više od 90 dana, naročito u sektoru privrede.

Kako je objasnio Regl, nivo NPL-a u pojedinim bankama u velikoj meri zavisi od menadžmenta, odnosno procene i analize rizika i donošenje odluka o kreditima u skladu sa tim rizikom, što u bankama često nije bio slučaj.

„U sektoru stanovništva, pre krize, tokom krize, Narodna banka je stavila vrlo značajna ograničenje za kreditiranje. I to je na neki način spasilo banke od sebe samih, inače bi bez tih ograničenja sigurno mnogo agresivnije kreditirale građane“.

„Tih ograničenja nije bilo za privredu, banke su ekstenzivno davale kredite i pre krize i delimično i tokom krize, i rezultat toga je visok stepen NPL i, naravno, problemi kod firmi, koje su dobile kredite, a koje možda nikad nije trebalo da dobiju“, precizirao je Regl.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 30, 09, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *