Od sutra veći PDV i akcize na gorivo i cigarete

BEOGRAD: U Srbije će od sutra biti povećena opšta stopa poreza na dodatu vrednost (PDV) sa 18 na 20 odsto i akcize na gorivo i cigarete.

 

Na osnovu izmena Zakona o PDV-u, Vlada Srbije očekuje da će povećati prihode budžeta za 6,7 milijardi dinara do kraja ove godine, a u 2013. godini za 33,8 milijardi dinara.

Niža stopa PDV-a ostaće osam odsto, a ta stopa se obračunava i na osnovne životne namirnice.

Specifična akciza na cigarete od 1. oktobra biće povećana sa 33 na 43 dinara po paklici, a drugi deo akcize, koji se plaća po vrednosti (ad valorem) biće smanjen sa 34 na 33 odsto.

Izmenama Zakona o akcizama od 1. oktobra akcize na dizel gorivo poskupeće za pet dinara, na 42 dinara po litru.

Akcize na olovni benzin biće povećane na 55 dinara po litru, a na bezolovni benzin ostaće 49,6 dinara po litru, dok će akcize na tečni naftni gas biti povećane na 30 dinara po kilogramu.

Na lož-ulje koje se koristi kao gorivo za motorna vozila akciza će biti 42 dinara po litru, dok će u slučajevima kada se koristi za grejanje ili u poljoprivredi akciza biti 2,5 dinara po litru.

Propisano je i da se akciza naplaćuje i na aditive za gorivo, i to u iznosu jednakom akcizi na derivat nafte u koji su dodati.

Izmenama akcizne politike povećaće se prihodi budžeta od akciza na naftne derivate za 2,8 milijardi dinara u 2012, dok se u sledećoj godini očekuje rast prihoda od 2,5 milijardi dinara.

Od povećanja akciza na cigarete prihod u 2012. biće veći za četiri milijarde dinara, a u 2013. godini za 6,3 milijarde dinara.

Uvedene su promene i po pitanju akciza na kafu, pa je predviđeno da se plaćaju po kilogramu – 80 dinara za neprženu kafu, 100 dinara za prženu, 110 dinara za ljuspice i opne od kafe i 150 dinara za ekstrakte, esencije i koncentrate od kafe.

Sa druge strane, zanatlije neće morati svoj promet da obavljaju preko fiskalnih kasa, budući da je parlament usvojio izmene Zakona o fiskalnim kasama kojima je to predviđeno.

Ministar finansija Mlađan Dinkić je zanatlijama preporučio da sada ne plaćaju defiskalizaciju tih kasa, već da ih jednostavno isključe ili prodaju onima kojima su potrebne.

Za one koji će i dalje biti u obavezi da imaju fiskalne kase novim rešenjima ukida se mera zabrane delatnosti do 60 dana kojima su tokom kontrole utvrđene nepravilnosti u radu – ukoliko nisu omogućili daljinsko očitavanje fiskalne kase, ukoliko izdaju isečke koji nemaju sve elemente propisane zakonom, ili ako se podaci iz dnevnog izveštaja na kasi ne slažu sa podacima iz daljinski očitanog izveštaja.

Kako je ranije najavljeno, građane Srbije u oktobru očekuju dodatna poskupljenja, te će i do 20 odsto poskupeti hrana, cigarete, sredstva za ličnu i kućnu higijenu, grejanje i naftni derivati.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 30, 09, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *