Otvoreni Banoštorski dani grožđa

BANOŠTOR: Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin otvorio je privredno-turističku manifestaciju „Banoštorski dani grožđa“. Ova manifestacija održava se već šesnaest godina, a cilj joj je promovisanje kulture vinarstva i vinogradarstva, kao i obogaćivanje vojvođanske turističke ponude.

 

 

 

– Iako ne prevelika, ovo je jedna od najlepših manifestacija u Vojvodini, koja se održava između Fruške gore i Dunava, rekao je Miroslav Vasin i dodao da će se tokom ove i naredne godine napraviti kategorizacija kulturnih manifestacija u Vojvodini, koje će biti podeljene prema atraktivnosti, veličini i lepoti. Shodno toj kategorizaciji biće finansirane manifestacije. Vasin je ocenio da „Banoštorski dani grožđa“ imaju prvenstveno lokalni značaj, ali ako se pretvore u manifestaciju od šireg značaja, onda će moći da se kaže da je to praznik Fruške gore, Dunava i vina, što su, takođe, odličja Vojvodine. Vasin je rekao da se večeras na koncertu očekuje više od pet hiljada ljudi, koliko je bilo i prošle godine, što ukazuje da manifestacije u malim mestima mogu da privuku veliki broj ljudi, ako su dobro osmišljene i ako imaju atraktivne sadržaje.
Vasin je rekao da sve što se radi u Vojvodini ima za cilj i otvaranje novih radnih mesta, odnosno, razvoj privrede. Tome u prilog ide i činjenica da je ovde nedavno otvoren jedan hotel, a planirano je da se otvori još jedan, jer je Banoštor svake godine sve atraktivnije turističko mesto, koje uz vino, može da pruži još dosta kvalitetnih sadržaja.
Predsednik opštine Beočin Bogdan Cvejić je podsetio da je pre sedam godina brigu o manifestaciji preuzela opština Beočin, sa ciljem da se razvije vinarstvo i vinski turizam, kao i da se afirmišu vinari da proizvode više vina. – Pre pet godina, ovde je bilo svega između 50 i 100ha vinograda, a sada ima preko 350ha. Inače, proizvodi se preko hiljadu litara vina – u malim, porodičnim vinarijama, kojih već ima 15. Ovakav uspeh postignut je i zahvaljujući ovoj manifestaciji, tako da se formira brend banoštorskog, odnosno, beočinskog vina, rekao je Cvejić i izrazio nadu da će se u fruškogorskim mesnim zajednicama, u narednom periodu, razvijati i ostale grane privrede, poput stočarstva ili voćarstva.
Predsednik Mesne zajednice Banoštor, Radivoj Rakić je ocenio da je ovogodišnji rod grožđa, usled vremenskih prilika, izgubio oko 20 odsto na težini, ali da je grožđe dobilo mnogo na slasti, što ga čini dugotrajnijim i izuzetno dobrim za vino.

 

Autor: Redakcija
Datum: 01, 09, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *