Pastor: Interes svih nas je da nova Vlada Srbije bude uspešna

NOVI SAD: Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je danas da je veoma dobro to što su konstituisanjem novog saziva Narodne skupštine Republike Srbije i izborom nove Vlade Republike Srbije stvoreni uslovi za neophodnu stabilizaciju političkih prilika u zemlji.

 

„Sada su stvorene pretpostavke za to da Vlada i Skupština Srbije počnu da obavljaju svoj posao. Moj interes kao predsednika Skupštine AP Vojvodine, kao i interes svih nas kao građana Republike Srbije, jeste da ova Vlada bude uspešna. Ako ova Vlada bude uspešna, to znači da ćemo sutra imati manje problema nego što ih danas imamo. U tom smislu spreman sam da budem partner, čovek od pomoći, koji je otvoren za saradnju u interesu građana AP Vojvodine i Republike Srbije“, istakao je predsednik Pastor i naglasio da svako, pa tako i nova Vlada Srbije, ima pravo i zaslužuje šansu i partnersku podršku.
Govoreći o najznačjnijim ciljevima nove Vlade, iznetim u ekspozeu njenog predsednika Ivice Dačića, Pastor je izdvojio onaj kojim se Vlada definisala kao „Vlada za budućnost, a ne kao Vlada okrenuta prošlosti“.

„Ako jednom rečenicom možemo definisati ambiciju iza koje možemo da stanemo punim plućima to je ostvaranje ovog cilja. To ne znači da se prošlost može zaboraviti ali smo u proteklim godinama permanentno bili robovi problema iz prošlosti. Ako ova Vlada bude uspešna u ovom samodefinisanju, onda će to biti ogroman iskorak“, rekao je Pastor.

Kao posebno značajno za Vojvodinu, on je izdvojio najavljeno opredeljenje Vlade vezano za rešavanje demografskih pitanja.

„Veoma je važno i ono što je kičma predstavljenog ekspozea, a to je pitanje ekonomske i socijalne situacije. Mislim da će podosta teško biti sprovedena najava Vlade da će se odupirati „politici stezanja kaiša“. Kao veoma dobru inicijativu doživljavam ambiciju da u rešavanju teške ekonomske i socijalne situacije, Vlada zatraži pomoć najuticajnijih, najmoćnijih i najumnijih ljudi u zemlji“, rekao je Pastor.

On je izdvojio i deo iz ekspozea premijera koji se odnosi na koncepciju agrara.

„Za nas u Vojvodini je posebno važno da u budućem budžetu agraru pripadne mnogo značajniji deo, kao i opredeljenja da će ova Vlada voditi stabilnu agrarnu politiku. Krajnje je vreme da agrarna politika ove zemlje bude stabilna, u smislu da je dugoročna, da se na nju može osloniti i da se na bazi nje može planirati poljoprivredna proizvodnja“, rekao je Pastor, dodajući ocenu da iako je ambicija da „Srbija postane bašta Evrope“ za podršku i pohvalu, ipak je realno da do njene realizacije protekne puno vremena.

Pastor je istakao i podršku najavljenoj ideji stvaranja jednakih šansi za sve delove Republike Srbije, naglasivši da je upravo Vojvodini u proteklom periodu često bila uskraćena finasijska podrška za investiture koji su želeli da ulažu u pokrajinu, dok je takva podrška postojala za investiranje u druge delove Srbije.

Posebo se osvrćući na rečenice iz ekspozea koje su se odnosile na autonomiju Vojvodine, predsednik Pastor je naglasio da je izneto opredeljenja iz ekspozea „da će Vlada poštovati dostignuti stepen autonomije AP Vojvodine, na način definisan Ustavom Republike Srbije i Statutom APV“, prihvatljiv i umirujući.

„Na takav način sam doživeo i rečenicu da Vlada Srbije nema razloga za drugačiju politiku prema Vojvodini zato što je autonomija u Srbiji a na protiv Srbije. To su značajne rečenice, baš kao i one kojima se najavljuje opredeljenje da će odgovore na sva otvorena pitanja Vlada tražiti u saradnji sa pokrajinskim institucijama. Tu pre svega mislim na već dobro poznatu sadržinu nedavnih odluka Ustavnog suda Srbije“, rekao je Pastor, koji je od najavljenih ciljeva Vlade izdvojio i onaj koji se odnosi na opredeljenja vezana za bezbednost imovine i ljudi.

„Ciljevi prepoznatljivi u ekspozeu su u potpunosti prihvatljivi ali rad Vlade se neće ceniti na bazi zacrtanih ciljeva, nego će se ceniti na bazi konkretnih koraka i rezultata“, naveo je Pastor.

On je istakao i uverenje u nastavak dobre saradnje između Narodne skupštine Republike Srbije i Skupštine AP Vojvodine.

„U prvom telefonskom kontaktu sa predsednikom Skupštine Srbije sam, pored čestitki, izrazio i nadu da će se saradnja predsednika Narodne skupštine Republike Srbije i Skupštine Vojvodine uspešno nastaviti. Mislim da je to važno, da je reč o izgrađenom standardu parlamentarne demokratije u prethodnom periodu, te da to nije samo moja već i želja predsednika Nebojše Stefanovića“, rekao je Pastor.

Autor: Redakcija
Datum: 30, 07, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *