Jedemo za 222 dinara dnevno

BEOGRAD: Svaki član domaćinstva u našoj zemlji, ako je suditi prema anketi statističara o potrošnji, koja se sada u Srbiji radi prema evropskoj metodologiji, za hranu na raspolaganju dnevno ima 222 dinara. Po obroku se, znači, u proseku potroši 75 dinara, ili trenutno 63 evrocenta, pišu današnje „Večernje Novosti“.

 

Zvanični podaci otkrivaju da domaćinstvo u Srbiji ukupno mesečno prihoduje (plata, penzija i ostali „dodaci“) u proseku oko 52.000 dinara, a na hranu i bezalkoholna pića potroši oko 20.000 dinara, ili oko 43 odsto. Ispada tako da na ishranu jednog člana porodice u Srbiji mesečno trošimo ukupno oko 6.700 dinara. Dalja matematika je jasna kada se ova brojka podeli na 30 dana i na tri obroka dnevno.

Standarda u Srbiji nema. Standard imaju Nemci

Za nešto više od 200 dinara moguće je kupiti pola hleba (22 dinara), pola kilograma krompira (20 dinara), toliko jabuka (60) i 400 grama najjeftinijeg mesa sa kostima (123 dinara).

„Prava je umetnost da se sa toliko para preživi i „rastegnu“ namirnice na ceo dan“, kaže Milica N., domaćica iz Beograda. „Zato, najčešće pazarimo povrće, krompir, pasulj i kupus, a pileća leđa neki mesari nude i po 100 dinara za kilogram. To se najviše isplati za kuvanje, a i doktori kažu da je zdravo. Šalu na stranu, danas je veoma teško prehraniti porodicu.“

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 30, 07, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *