Slaviša Grujić posetio suprugu osuđenog novinara Lasla Šaša

SUBOTICA: Potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić posetio je danas Katalin Šaš, suprugu penzionisanog novinara Lasla Šaša, koji je već osmi dan u zatvoru, zbog uvrede vođe mađarskog desnog ekstremističkog pokreta „64 županije“ Lasla Torockaja. Grujić je ovom prilikom izjavio da je nedopustivo da novinari u Srbiji budu kažnjeni zbog uvrede osobe kojoj je, zbog ekstremizma, dve godine bio zabranjen ulaz u Srbiju i zatražio da Laslo Šaš bude oslobođen.

 

„Nedopustivo je da oni koji su poslenici reči, koji prenose građanima informacije, i koji treba da budu maksimalno zaštićeni, zapravo na ovako rigorozan način budu kažnjeni po deliktu gde se uvređenim našao neko kome je pre dve godine bio zabranjen ulazak u zemlju“, rekao je potpredsednik Slaviša Grujić.

On je gospođu Šaš obavestio da je pokušao da poseti njenog supruga u zatvoru, ali da to zbog pravne procedure nije bilo moguće za vikend, i ponudio pomoć da se Laslu, koji je narušenog zdravlja, obezbedi sve što je potrebno da mu se olakša boravak u zatvoru.

U razgovoru sa gospođom Šaš i novinarima Grujić je izrazio zadovoljstvo što su novinarska udruženja podigla glas protiv ove nepravde, i dodao da će Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje uputiti molbu da se Laslo Šaš pomiluje i da se ovaj slučaj okonča tako što će on iz zatvora izaći kao slobodan čovek.

„Postoje inicijative da se prikupi 150 hiljada dinara, koliko je po presudi potrebano da Laslo Šaš plati, ali mislim da predsednik države treba da pomiluje ovog čoveka, odnosno da država stane iza njega i kaže da je slobodan“, rekao je Slaviša Grujić i dodao da će to istovremeno biti nauk drugima da se ovako nešto ne sme ponoviti, i dozvoliti da novinar ide u zatvor zato što je „nekom povredio krv i čast“.

Grujić je ovom prilikom podsetio i da je Skupština Vojvodine pre nekoliko godina pripremila odluku da se organizacijama koje podstiču rasnu i nacionalnu mržnju zabrani rad.

„Odluka na žalost nije usvojena, i danas vidimo rezultate – čovek kome je bilo zabranjeno da dve godine uđe u ovu zemlju zbog svojih delatnosti, na kraju tuži jednog poštenog i časnog novinara, i pošalje ga u zatvor“, rekao je Grujić. .

Ocenjujući stanje u srpskom novinarstvu, u svetlu slučaja Lasla Šaša, Grujić je istakao da se mislilo da je nakon 90-tih godina nasupio trenutak za apsolutnu slobodu medija na ovim prostorima, ali očigledno da je to jedan ozbiljan proces, i da mnogo toga „preko panja“ mora da se prevali bi se medijima i novinarima dala ona vrsta slobode koja im je zagarantovana.

– Kod nas je sloboda medija stalno na nekoj lestvici gde nismo ni najbolji ni najgori, ali naš cilj treba da bude najveća moguća sloboda, da novinari dobiju mogućnost da rade, da budu zaštićeni, ali istovremeno i da imaju odgovornost za svoj rad – rekao je Grujić i dodao da država mora da pronađe mehanizme da se ovo ostvari.

Autor: Redakcija
Datum: 28, 07, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *