"Bunjevačka dužionica" u Somboru

SOMBOR: Tradicionalna manifestacija „Bunjevačka dužionica“, koja se organizuje povodom završetka žetve održana je danas u Somboru.

 

 

Reč je o završnom žetelačkom običaju, kojim se slavi plodnost na poljima, a koji datira još iz vremena pagana. Danas se ovaj običaj pretvorio u opštu zemljoradničku slavu i svečanost, u okviru koje je prvo održana misa zahvalnica, na kojoj su posvećeni kruna i hleb, napravljeni od novog žita, potom se ispred zgrade „Županije“ igralo „Veliko Bandašicino kolo“, a zatim je usledio defile fijakera kroz grad.

Prema tradiciji, centralne ličnosti manifestacije su bandaš i bandašica, ove godine Milan Matarić i Maja Lulić, koji su nosili krunu i venac od upletenog žita i gradonačelniku Sombora Nemanji Deliću predali posvećeni hleb.

Ovogodišnjoj tradicionalnoj žetelačkoj manifestaciji prisustvovali su potpredsednik, Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić, predsednik Opštine Sombor Siniša Lazić, konzul Hrvatske u Subotici Ljerka Alajbeg, predstavnici nacionalnih saveta Bunjevaca i Hrvata, predstavnici kulturno-umetničkih društava Bunjevaca, Hrvata i Šokaca i brojni drugi gosti.

Potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić istakao je da su manifestacije poput „Bunjevačke dužionice“ odlična prilika da se ljudi iz Vojvodine, ali i iz regiona drže, prepoznaju i grade dobre i prijateljske odnose.

„Drago mi je što su danas u Somboru i gosti iz Hrvatske, jer nas veže mnogo toga dobrog u prošlosti, a nadam se i u budućnosti“, rekao je Slaviša Grujić i dodao da je Sombor poznat po negovanju dobrih međunacionalnih odnosa.

Organizator „Bunjevačke dužionice“ je udruženje građana „Bunjevačko kolo“.

Autor: Redakcija
Datum: 28, 07, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *