Sedamdeset godina od stradanja na Kozari

BANJA LUKA: Danas se navršava 70 godina od Bitke na Kozari, u Drugom svetskom ratu, koja je zapamćena po velikom stradanju Srba iz Bosanske krajine u partizanskom zbegu, u kojem su ih skoro mesec dana u obruču držale nemačke i ustaško-domobranske jedinice.

 

Borci Drugog krajiškog odreda i manji deo zbega uspeli su 3. jula 1942. godine da probiju višestruki obruč, ali je na slobodnu partizansku teritoriju u pravcu planine Grmeč uspelo da izađe samo oko 10.000 od ukupno 80.000 meštana i partizana koliko ih je bilo u neprijateljskom okruženju.

Oko 68.600 ljudi, među kojima i brojne žene i deca, deportovano je za nekoliko dana u koncentracione logore u NDH – Jasenovac, Novu Gradišku i druge, i na prisilni rad u Nemačku i Norvešku.

Publicista Dragoje Lukić utvrdio je da je samo u Jasenovcu ubijeno više od 19.000 devojčica i dečaka sa teritorije tadašnje NDH, među kojima su većinom deca iz Potkozarja.

Povodom 70. godišnjice od bitke na Kozari, biće održan komemorativni skup i otvorena nova muzejska postavka u okviru Spomen kompleksu na brdu Mrakovica.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 02, 07, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *