U Brazilu smanjuju robiju za svaku pročitanu knjigu

Kako bi rasteretile prepunjene robijašnice, vlasti u Brazilu su omogućile zatvorenicimna da skrate rok boravka na robiji za 48 dana za svaku godinu. Da bi dobio ovo delimično pomilovanje, zatvorenik mora godišnje pročitati najmanje 12 knjiga klasične literature istorijske ili čak filozofske sadržine. Ovaj zakonski akt je objavljenu službenom listu Brazila „Diario Oficial da Uniao“.

 

Kao potvrdu da je ispunio „čitalačku kvotu“ zatvorenik mora o pročitanom delu da napiše „referat“ ili bar esej, i to bez ikakvih pravopisnih i gramatičkih grešaka u tekstu. Onaj ko bi slučajno pokušao da se posluži plagijatom, odmah bi bio isključen iz programa pomilovanja „Lektira“ koji se inače trenutno ostvaruje u četiri zatvora u Brazilu.
Na ovaj način kroz program koji je dobio zvaničan naziv „Oslobođenje kroz knjigu“ moguće je da pre roka izađu sa robije oni robijaši koji su rešili da prošire svoje vidike interesujući se za književnost. U krajnjoj meri u to je ubeđen advokat iz San –Paula Andre Kedi direktor fonda koji obezbeđuje knjigama brazlske zatvorenike.
On se nada da će tu mogućnost iskoristiti veliki broj robijaša. Tim pre što je većina tamnica u zemlji prebukirana po nekoliko puta, a što je nejednom dovodilo do nereda, pobune i bežanja zatvorenika.
Inače, u brazilskim zatvorima i ranije su skraćivali rok izdržavanja kazne, ako su zatvorenici učili. Međitim, ovo je sad prvi zakon koji jasno propisuje odnos između broja pročitanih knjiga i broja dana za koliko će rok biti skraćen.
Sada se u brazilskim tamnicama nalazi više od pola miliona zatvorenika od kojih oko 70 od sto nije završilo čak ni osnovnu školu. Moguće je da će ova inicijativa vlasti bar u izvesnoj meri pomoći samoobrazovanju određenog dela stanovništva zemlje.

Autor: Branko Rakočević
Datum: 02, 07, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *