Ajreks: Mediji u Srbiji u opasnoj stagnaciji

BEOGRAD: Srbiju je u prethodnih 11 godina obeležila stagnacija medijskog razvoja, a posle uzlaznog perioda od 2001 do 2003. beleži se stagnacija, da bi u proteklih šest godina bilo prisutno stalno pogoršanje, pokazuju danas predstavljeni rezultati istraživanja organizacije Ajreks.

 

Prema oceni nezavisnog konsultanta Gorana Cetinića, koji je učestvovao u istraživanju, mediji u Srbiji su, u razvojnom smislu, izgubili proteklih osam godina.

Ti dugoročni trendovi ukazuju da demokratske promene nisu poboljšale medijsku strukturu, osim u nekim segmentima. Razlog je prevelika politiziranost i veliki uticaj politike na medijski sektor, kao i izbegavanje vlasti da tu oblast uredi na civilizovan način, izjavio je Cetinić.

Prema njegovim rečima, jedan od razloga je slab otpor novinara ulozi politike, pa bi mediji trebalo da koriste efikasnija sredstva u borbi protiv političkih uticaja.

PR spinovani sadržaji

Medijski koordinator Fonda za otvoreno društvo Dragan Kremer izjavio je da se ocene o stagnaciji medija u Srbiji podudaraju u više istraživanja nezavisnih organizacija, što potvrđuje da je situacija loša.

Brojnost vesti u Srbiji već godinama ne daje različitost sadržaja, jer se u svima ponavlja isto – sadržaji koje dostavljaju ne novinske, nego marketinške i PR agencije, takozvani spinovani sadržaji, rekao je Kremer.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 02, 07, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *