Izbeglice traže podršku nove vlasti

BEOGRAD: Skupština Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji usvojila je danas pismo o namerama upućeno novim vlastima Srbije, sa molbom da podrže njihove zahteve za poštovanje imovinskih i drugih stečenih i ljudskih prava.

 

Pismo o namerama upućeno je predsedniku Republiku, premijeru, predsedniku Skupštine Srbije i šefovima poslaničkih grupa.

U pismu se podseća da u Srbiji živi više od 500.000 izbeglica i drugih građana koji još nisu ostvarili svoja osnovna prava u Hrvatskoj, BiH i Sloveniji.

Izraženo je uverenje da bi pronalaženje sveobuhvatnog i pravičnog rešenja problema izbeglica i drugih oštećenih građana dalo veliki doprinos miru, stabilnosti, saradnji i pomirenju naroda sa prostora bivše Jugoslavije.

Koalicija, koja trenutno okuplja 65 izbegličkih i drugih udruženja, traži da najviše vlasti Srbije podrže zahteve iz peticije koju je podržalo oko 80.000 ljudi, a kojom izbegli i prognani Srbi traže da im se vrate stanarska prava, oteta imovina, uspostave jednaki standardi u suđenjima za ratne zločine i reši pitanje nestalih lica.

Od novog rukovodstava Srbije se traži sazivanje vanredne sednice republičkog parlamenta na kojoj bi bila usvojena rezolucija o poštovanju ljudskih prava izbeglih, prognanih i drugih oštećenih građana iz bivših jugoslovenskih republika.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 01, 07, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *