Nafta poskupela za devet odsto posle samita EU

NJUJORK, LONDON: Sirova nafta je na zaključenju berze u Njujorku sinoć poskupela najviše u poslednje tri godine, nakon što su lideri Evropske unije na samitu u Briselu preduzeli iznenađujuće odlučne korake prema okončanju dužničke krize, koja je bacila na kolena privredu tog bloka.

 

Cena američke „lake“ nafte za terminsku isporuku u avgustu je na Njujorškoj robnoj berzi porasla za čak 7,27 dolara ili 9,4 odsto i završila trgovanje na iznosu od 84,96 dolara za barel, prenela je agencija AP.

Istovremeno je evropska „brent“ nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu poskupela za 6,44 dolara ili sedam odsto, na 95,51 dolar za barel.

Najvažnija energetska sirovina je značajno poskupela nakon što su lideri evrozone objavili plan za spasavanje posrnulih banaka, olakšanje dužničkog tereta vladama Italije, Španije i drugih zemalja putem kupovine obveznica, kao i povratak poverenja na tržištu.

Napredak u borbi protiv dužničke krize u evrozoni je dobra vest za privredu starog kontinenta, kao i čitavog sveta. Dogovor je postignut baš u vreme kad su troškovi zaduživanja Španije i Italije porasli na nivo koji se smatrao neodrživim.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 30, 06, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *