Mediji: Merkel spasila sebe i evro

BERLIN: Merkel za sada spasila sebe i evro, tako je Špigel naslovio osvrt na odluku Bundestaga da podrži Fiskalni pakt i Fond za stabilizaciju evra, navodeći da je kancelarka „izvojevala pobedu“ u još jednoj etapi, javlja radio Dojče vele.

 

Međutim, to bi se lako moglo promeniti, jer će nemački parlament uskoro ponovo morati da razmatra nemačko učešće u fondovima za spasavanje evra, posle najnovijih odluka u Briselu.

Merkel verovatno nije mogla mirno da spava, noć uoči dogovora na Samitu EU. Nemačka kancelarka se najpre oštro protivila stavu pojedinih evropskih lidera, a time i evropskoj superiornosti, da bi na kraju ipak ustuknula i time izašla u susret svojim evropskim partnerima.

U trenutku kada ju je Norbert Lamert, predsednik Bundestaga pozvao da izađe pred poslanike i objasni zašto je neophodna podrška Berlina u projektima, poput Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM) i Fiskalnog pakta, kancelarka je bila vidno iscrpljena.

Bio je to dug dan prepun uspona i padova, a razgovori sa liderima zemalja EU, potrajali su do kasno u noć. Da bi na kraju šefica nemačke vlade ipak popustila i izašla u susret zahtevima italijanskog i španskog premijera Montija i Rahoja.

Odmah potom konfuzno raspoloženje zavladalo je i Berlinom.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 30, 06, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *