Godišnjica rođenja Vaska Pope

VRŠAC: Na današnji dan pre 90 godina, rođen je jedan od najprevođenijih srpskih pesnika u drugoj polovini 20. veka – Vasko Popa.

 

Popa je bio član Srpske akademije nauka i umetnosti, prevodilac sa francuskog jezika i pesnik. Nazivan je jezičkim čudotvorcem i poslednjim velikim originalnim pesnikom.

Popa je pored pisanja pesama pripremio i antologiju narodnih umotvorina „Od zlata jabuka“ i antologiju poetskog humora „Urnebesnik“.

Rođen je 29. juna 1922. godine u Grebencu. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Vršcu, a posle toga upisao je Filozofski fakultet u Beogradu. Studije nastavlja u Bukureštu i Beču.

Za vreme Drugog svetskog rata bio je zatvoren u nemačkom koncentracionom logoru u Zrenjaninu (tada se Zrenjanin zvao Bečkerek). Nakon rata diplomirao je na romanskoj grupi Filozofskog fakulteta u Beogradu, 1949. godine. Posle diplomiranja bio je, od 1954. do 1979. urednik beogradske izdavačke kuće ''Nolit'', a 1972. osnovao Književnu opštinu Vršac i pokrenuo nekoliko njenih biblioteka. Te godine izabran je i za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti.

Prve pesme objavljuje u listovima ''Književne novine“ i ''Borba“. Njegova prva zbirka pesama ''Kora“ (1953) uz ''87 pesama“ Miodraga Pavlovića smatra se početkom srpske posleratne moderne poezije.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 29, 06, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *