Otvorena manifestacija Obzorja na Tisi

NOVI BEČEJ: Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Milorad Đurić otvorio je sinoć, u Domu kulture u Novom Bečeju, tradicionalnu manifestaciju “Obzorja na Tisi” – Dani Josifa Marinkovića, kompozitora i horovođe rođenog u tom banatskom gradiću.

 

„Obzorja na Tisi“, pune dve decenije, jedina je manifestacija u Srbiji, koja se bavi solo pesmom, kroz takmičenja mladih pevača i uz pozivni kompozitorski konkurs. Čuvajući od zaborava trajne vrednosti kompozitora Josifa Marinkovića (1851-1931), “Obzorja” neguju solo pesmu i univerzalne muzičke vrednosti.
Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Milorad Đurić istakao je na otvaranju da je manifestacija “Obzorja na Tisi” značajna ne samo za Novi Bečej, nego za čitavu Pokrajinu, jer dve decenije brižljivo čuva kulturnu baštinu.
– Iako pod kulturnom baštinom najčešće podrazumevamo materijalnu kulturu, ona obuhvata i velike ličnosti, i sećanje na njih tka nit kulture koja se provlači kroz decenije i vekove – rekao je Milorad Đurić i dodao da je važno da poštujemo velikane kulture i umetnosti, koji su ponikli u našem okruženju, da ih se sećamo, ali i da skiciramo vrednosni okvir za buduća pokolenja.
– “Obzorja na Tisi” u potpunosti zadovoljavaju ove ciljeve, i osim što neguje sećanje na našeg velikog kompozitora, ova manifestacija je zapravo kreativna tačka i izazov i za savremene stvaraoce – rekao je Milorad Đurić.
Na otvaranju manifestacije, besedu o Josifu Marinkoviću održao je Miloje Nikolić, a publici se solističkim koncertom predstavila Dunja Simić, sopran, a gostovao je i Aleksa Vasić, bariton.
Povodom jubileja, položeno je i cveće na rodnu kuću Josifa Marinkovića, i otvorena izložba „20. Obzorja na Tisi“, kao i izložba slika Tibora Nađa.

Autor: Redakcija
Datum: 24, 05, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *