Otkrivena spomen ploča Stevanu Raičkoviću

BEOGRAD: Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković otkrio je danas spomen ploču pesniku Stevanu Raičkoviću (1928-2007) na zgradi u ulici Svetog Save 19, gde je on živeo 40 godina.

 

O značajnom tragu koji je Stevan Raičković ostavio u srpskoj književnosti, govorili su ministar kulture Predrag Marković, pesnik Miroslav Maksimović, književnik Radivoje Mikić, glumac Gojko Šantić i predsednik opštine Vračar Branimir Kuzmanović.

Marković je tom prilikom rekao da smatra da je od važnosti to što je uložen zajednički napor beogradskih opština, Večernjih novosti i Ministarstva kulture u ovu akciju jer je neophodno da se da na značaju onome što je prioritet, a lako se i često zaboravlja, kao i da je osnovna funkcija ploča upravo to da malo onih koji znaju prioritete – ne zaborave, a da oni koji ne znaju – nauče šta treba da pamte.

Ministar je dodao da je živeo sa poezijom i sa idejom da poezija traje duže od ljudskih života, a pri tome se mada uživajući status klasika nije razmetao niti svojom poezijom, niti statusom pesnika.

Stevan Raičković je rođen u Neresnici kod Kučeva. Studirao je Jugoslovenske jezike i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, a ubrzo je počeo da radi kao novinar i literarni saradnik.

Već sa 17 godina počeo je da objavljuje pesme u listovima „Književnost“, „Mladost“, „Književne novine“ i „Politika“, a bio je i saradnik Literarne redakcije Radio Beograda i urednik u Izdavačkom preduzeću „Prosveta“. Godine 1972. izabran je za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti, a za redovnog devet godina kasnije.

Objavio je više od 20 zbirki pesama, od kojih su najpoznatije „Pesma tišine“, „Balada o predvečerju“, „Kasno leto „Tisa“, „Kamena uspavanka“. Napisao je i sedam knjiga za decu, zbirku pripovedaka „Veliko dvorište“, zatim zbirku pesama „Družina pod suncem“ (za nju je 1960. godine dobio nagradu „Neven“), poemu „Gurije“.

Takođe, prevodio je Šekspirove sonete i poeziju ruskih pesnika.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 31, 05, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *