Fiskalni savet predložio vladi hitnu reformu

BEOGRAD – Fiskalni savet danas ocenio da Srbiji preti kriza javnog duga i istakao da nova vlada hitno mora da sprovede oštre mere za smanjenje deficita, koje predviđaju i zamrzavanje plata javnom sektoru i penzija i povećanje PDV.

Na predstavljanju Predloga mera fiskalne konsolidacije od 2012. do 2016. godine, predsednik tog saveta Pavle Petrović je rekao da vlada u ovoj i narednoj godini mora da uštedi  milijardu evra i dodatnih 1,1 do 1,2 milijardi evra 2014. do 2016. godine.

„Time bi postigli veliki cilj, a to je da u 2016. imamo izbalansiran budžet, odnosno nula deficit“ , rekao je on, dodajući da bi dug bio još uvek veliki, ali da bi bio na opadajućoj putanji.

Predložene mere za ovu i narednu godinu predviđaju 700 miliona uštede u budžetu smanjenjem potrošnje i 300 miliona prihoda, koji bi bili ostvareni poreskom reformom.

Kratkoročne mere, za ovu i narednu godinu, kako je naveo, predviđaju zamrzavanje plata i penzija u oktobru, čime bi bilo ušteđeno 300 miliona evra, poresku reformu i uspostavljanje održivog sistema fiskalne decentralizacije.

Predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović ocenio je da je program oštrih mera koje je predložilo to telo „blag u odnosu na ono što se desilo Letoniji i Rumuniji gde su morali da smanjuju plate“.

Kliknite ovde da biste videli celu vest na rtv.rs

Autor: Redakcija
Datum: 30, 05, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *