U Vojvodini opao broj učenika na srpskom

NOVI SAD: Ukupan broj učenika u srednjim školama na teritoriji Vojvodine kontinuirano opada u poslednjih pet godina, dok se povećava broj učenika koji se obrazuju na mađarskom, slovačkom i hrvatskom nastavnom jeziku, saopšteno je danas sa sednice Vlade Vojvodine.

 

U odnosu na prošlu godinu, broj učenika koji se školuju na srpskom jeziku je manji za 942 ili 1,44 odsto, a broj odeljenja je manji za 34, preno je pokrajinski sekretarijat za informacije.

Broj učenika koji pohađaju nastavu na mađarskom, slovačkom, rumunskom, rusinskom i hrvatskom jeziku iznosi 7.533, odnosno oko 10,5 odsto od ukupnog broja učenika srednjih škola, i veći je u odnosu na prošlu školsku godinu za 198 učenika.

U odnosu na prošlu školsku godinu, broj učenika koji se školuju na mađarskom jeziku je veći za 151, a broj odeljenja je veći za dva.

Nastavu na slovačkom jeziku pohađa 23 učenika više u odnosu na prošlu školsku godinu, na hrvatskom jeziku 25 učenika više, na rumunskom jeziku tri učenika više, a na rusinskom jeziku četiri učenika manje.

U srednjim školama na teritoriji Vojvodine nije organizovana nastava na romskom jeziku, kao ni učenje romskog jezika sa elementima nacionalne kulture.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 30, 05, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *