Prag: Novi zakon o legalizaciji prostitucije

PRAG: Praški odbornici rade na novom zakonu koji bi legalizovao prostituciju kao posao i odredio joj jasna pravila, saznao je češki nedeljnik Ekonom od odbornika iz gradske skupštine.

 

Zakon se bazira na starom predlogu koji je Prag neuspešno podneo 2010. godine, a koji bi trebalo, pored ostalog, da uredi odnose između prostitutki i klijenata.

„Nameravamo da predlog zakona podnesemo parlamentu još ove godine i to je jedan od naših prioriteta“, rekao je odbornik stranke TOP 09 Lukaš Manhart.

Predlog ima podršku celog rukovodstva skupštine grada uključujući i gradonačelnika Bohuslava Svobodu.

Političari su u pripremi zakona imali u vidu javne kuće (koje danas u stvari uopšte ne postoje) u kombinaciji sa svuda prisutnom uličnom prostitucijom.

Cilj je takođe da se prostitutke primoraju da od svojih prihoda plaćaju porez, što sada ne rade. Država bi tako teoretski mogla da dođe do stotine miliona kruna godišnje (jedan evro = 25 kruna).

Zakon treba da pripremi radna grupa sastavljena u februaru koju čine zaposleni u gradskoj skupštini i stručnjaci sa strane, pri čemu treba da uzmu u obzir i primedbe opština i regiona, pravnika i neprofitabilnih organizacija koje su se već izjašnjavale o prethodnom predlogu zakona.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 26, 04, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *