Počela sanacija javne deponije

TEMERIN: Dvadeset šestog aprila počela je sanacija Javne deponije pored puta Temerin – Sirig. Na ponovljeni tender javne nabavke velike vrednosti – najpovoljnije uslove dalo je Vodoprivredno preduzeće Ćuprija.

 

 

Za obimne radove koji treba da se završe u roku od 60 dana – Ministarstvo za zaštitu životne sredine Srbije usmerilo je 29 miliona, opština Temerin nešto više od 17 miliona dinara.
– Predstoji zatrpavanje zemljom i geotekstilnim tepisima, a nakon toga pošumljavanje deponije koja će imati oblik nedovršene kupe. Izgradiće se novi prilazni put kako bi se lagerovalo smeće i otpad iz tri naseljena mesta Temerina, Bačkog Jarka i Siriga do izgradnje Regionalne deponije Novi Sad za više opština iz Južne Bačke – ističe Miroslav Kljajić, direktor JKP Temerin.
Kontrola i monitoring deponije traje 30 godina, neophodno je ugraditi biozimetre za kontrolu gasova. U drugoj fazi izgradiće se reciklažni centar, kako bi se posebno odvajali papir, karton, guma, plastika, metal, elektronski otpad – a samo smeće koje ne može više da se koristi za reciklažu biće odvoženo na regionalnu deponiju.

 


– Ovih dana Fond za zaštitu životne sredine Beograd i grad Novi Sad su potpisali ugovor o dodeli sredstava za izradu projekta Regionalne deponije Novi Sad i dve transferne stanice u Bačkoj Palanci i Vrbasu. Mada ima nesuglasica oko izbora lokacije, mislim da će izgradnja Regionalne deponije Novi Sad početi u toku iduće godine – ističe Željka Jurakić, direktorka Fonda.

Autor: Mile Milojević
Datum: 26, 04, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *