Odblokirani mostovi kod Čente i na Tamišu, prohodan put Zrenjanin-Beograd

NOVI SAD: Traktorska blokada nezadovoljnih zemljoradnika je ukinuta na mostu preko rukavca Tamiša kod Čente, tako da je prohodan magistralni put Zrenjanin-Beograd, potvrđeno je Tanjugu u Policijskoj upravi u Zrenjaninu. Takođe, i Stari most na Tamišu, na izlazu iz Pančeva ka Beogradu, ponovo je prohodan, ali nezadovoljni zemljoradnici, koji su prošle noći blokrali taj most, za sada propuštaju samo laka putnička vozila, ali ne autobuse i kamione.

Barikada na Žabaljskom mostu sa banatske strane ponovo je postavljena, javlja novinar RTV-a sa lica mesta. Vozila se povremeno i propuštaju ali za to nisu uspostavljena jasna pravila, pa vozači ne znaju koliko će morati da čekaju.

Za RTV je na barikadama rečeno da je blokada ponovo uspostavljena oko 17 sati i da se čekaju rezultati razgovora seljaka sa ministrom poljoprovrede Dušanom Petrovićem.

U informativnoj službi Policijske uprave u Zrenjaninu danas je bilo saopšteno da je Žabaljski most na Tisi, na putnom pravcu Zrenjanin – Novi Sad, bio prohodan za saobraćaj sa banatske strane dok su, prema informacijama dobijenim od banatskih ratara, sa druge strane žabaljskog mosta bili bački zemljoradnici sa traktorima, koji su povremeno propuštali vozila.

Član Predsedništva Udruženja zemljoradnika Šaca Đera rekao je za Tanjug da im policija nije dozvolila da se jutros na most vrati dvadesetak traktora, koji se sada nalaze pored magistralnog putra Zrenjanin-Novi Sad, čekajući nastavak pregovora sa nadležnim državnim organima.

Policija saslušava poljoprivrednike

Policija je danas popodne počela da obavlja informativne razgovore sa desetak poljoprivrednika iz Pančeva i okoline koje smatra odgovornim za probijanje policijske ograde kod starog mosta na Tamišu.

Razgovori se obavljaju u dogovoru sa tužilaštvom, a protiv odgovornih će biti podnete prekršajne i krivične prijave, rečeno je Beti u pančevačkoj policiji.

Poljoprivrednici su juče oko 19 sati traktorima probili policijsku blokadu na prilazu mostu i uspeli da prekinu saobraćaj na starom putu ka Beogradu.

Tom prilikom došlo je do manjih fizičkih obračuna, između poljoprivrednika i interventne policije, u kojima niko nije ozbiljnije povređen.

Opština: Trpe građani Pančeva zbog blokade

Na današnjoj sednici Skupštine opštine Pančevo, koja je hitno sazvana, rečeno je da predstavnici opštinskih službi i javnih preduzeća, usled blokade poljoprivrednika okolnih puteva, nisu u mogućnosti da neometano obavljaju svoju delatnost, što remeti normalan život građana Pančeva.

Gradonačelnica Vesna Martinović je rekla da se predstavnici organizatora blokade traktorima, nezadovoljnih uredbom o isplati subvencija, nisu pojavili na sastanku koji je bio sazvan jutros.

Na sednici je saopšteno da JKP „ATP'' Pančevo zbog blokade puteva dnevno trpi gubitke oko milion dinara, zbog izmenjenog režima saobraćaja i činjenice da građani masovno odustaju od kupovine mesečnih pretplatnih karata za maj.

Predstavnici zdravstvenih ustanova govorili su o problemima sa kojima se suočavaju pacijenti i osoblje tih ustanova na teritoriji grada Pančeva.

Prijavljeni su slučajevi nepropuštanja pacijenata sa overenim uputima, a za sada su kroz blokade propuštana samo vozila Službe hitne medicinske pomoći. Opšta bolnica ima problem sa nabavkom lekova i sanitetske opreme, budući da dobavljači nisu uspeli da prođu blokade, rečeno je.

Privrednici sa teritorije grada takođe imaju problema, a teškoće imaju i građani prilikom odlaska na posao. U slučaju JKP „Vodovod i kanalizacija'' blokada bi mogla ozbiljno da utiče na redovno vodosnabdevanje u gradu Pančevu.

Gradonačelnica je zato apelovala na organizatore protesta da vozilima Službe hitne medicinske pomoći, kao i svim vozilima nabavke omoguće prolaz i da radnicima JKP „Vodovod i kanalaizacija'' omoguće pristup radnim mestima, kako bi bilo obezbeđeno normalno vodosnabdevanje grada koji ima oko 120 hiljada stanovnika.

Ona je podsetila i da se Grad Pančevo u kratkom vremenskom periodu treći put našao pod blokadom i trpi „u nekim slučajevima nenadoknadivu štetu“. Ona je pozvala sve Pančevce, koji su kao fizička ili pravna lica pretrpeli štetu, da zajedno sa Gradom upute odštetni zahtev organizatoru blokade, objavljeno je na sajtu opštine Pančevo.

Ivković: Pojačane blokade

Član Organizacionog odbora protesta poljoprivrednika Miroslav Ivković izjavio je da je broj blokada na putevima u Srbiji drugog dana protesta povećan.

„Ministarstvo poljoprivrede se ponaša kao da se ništa ne dešava. Zbog toga smo od jutros pojačali blokade samo zbog jednog čoveka i njegovog arogantnog stava prema našim zahtevima“, rekao je Ivković.

Oni traže da se vrati stari način subvencionisanja proizvodnje od 14.000 dinara po hektaru, produži rok za podelu bonova za dizel gorivo do 1. jula i primeni usvojena Strategije ruralnog razvoja do 2013. godine, jer je ona uslov za korišćenje sredstva iz IPA fondova Evropske unije.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 26, 04, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *