Dani ruske kulture u staropazovačkoj opštini

STARA PAZOVA: Nedavno osnovano Društvo rusko-srpskog prijateljstva „Fjodor Mihajlovič Dostojevski“ organizovalo je proteklog vikenda ( 21-23 aprila) Dane ruske kulture u tri najveća mesta staropazovačke opštine: Staroj i Novoj Pazovi i Novim Banovcima.

 

 

Više od dvesta posetilaca prisustvovalo je u petak, 21. aprila u svečanoj dvorani Skupštine opštine promociji Društva i jednočasovnom poetsko-muzičkom programu koji je počeo kratkim promotivnim dokumentarnim filmom o velikoj zemlji Rusiji i viševekovnim prijateljskim rusko-srpskim vezama, razgranatoj duhovnoj, kulturnoj, prosvetnoj i ekonomskoj saradnji između ova dva slovenska naroda i dve bliske zemlje. Goste među kojima su bili predstavnici više društava rusko-srpskog prijateljstva iz cele Srbije kao i Aleksandar Vulin, predsednik Pokreta socijalista, pozdravila je Rada Žugić, predsednica društa „F. M. Dostojevski“ Stara Pazova, čije je sedište inače u Domu kulture u Novim Banovcima. U programu su učestvovale muzička i pevačka grupa Foklornog ansambla „Dukat“ Svetlane Rudić iz Stare Pazove kao i Crkveni hor „Ostrog“ iz Novih Banovaca kojim je dirigovala Katarina Stanković koji su izvodili popularne ruske i srpske pesme.

 

 

Publika je toplo pozdravila, kako je najavljena, Tatjanu, koja je došla ispod Urala i nastanila se usred ravnog Srema, u selu sa dva imena od kojih jedno koristi kao prezime: u Novim Karlovcima, prezimenom Sase. Ova mlada majka pevala je Rjabinušku i Kaćušu uz pratnju plesačke grupe – od petoro njene dece, sve manje od manjeg i lepše od lepšeg! Mlada recitatorka Nastja govorila je stihove Ane Ahmatove i Marine Cvetajeve. Učesnicima programa Rada Žugić je podelila poklone – monografije poznatog sremskog slikara Branka Oreščanina.

 


Druge večeri je u Domu kulture u Novoj Pazovi prikazan dokumenatrni film o prvom kosmonautu Juriju Gagarinu povodm 12. aprila Dana kosmonautike, a projekciju je komentarisala Nataša Filipin, viši bibliotekar iz Stare Pazove.
Dani ruske kulture u staropazovačkoj opštini završeni su u nedelju veče (23. aprila) programom održanim u Domu kulture u Novim Banovcima koji je u celini bio posvećen F .M. Dostojevskom čije ime nosi ovo novoosnovano društvo koje je već svojim prvim aktivnostima u znatnoj meri obogatilo kulturni život u tri najmnogoljudnija naselja ove sremske opštine.

Autor: Branko Rakočević
Datum: 23, 04, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *