Diković: Vojska sposobna da odgovori na bezbednosne izazove

BEOGRAD: Načelnik generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković poručio je danas da je vojska sposobna da odgovori na sve bezbednosne izazove sa kojima se susreće Srbija, ali da najbolji način da se jedna država odbrani jeste da se postara da je niko ne napadne.

 

Diković je u intervjuu Tanjugu među bezbednosnim izazovima Srbije izdvojio situaciju u Kopnenoj zoni bezbednosti duž administrativne linije, u kojoj Vojska Srbije, kako je istakao, ima ulogu faktora stabilnosti.

Prema njegovim rečima, na tom području ima provokacija od strane Albanaca sa KiM, ali Vojska Srbije je u svim takvim prilikama postupala u skladu sa propisima, što potvrđuje i efikasna saradnja sa Kforom, sa kojim su, osim čestih zajedničkih patrola, uspostavljene i takozvane „vruće linije“ kako bi se komunikacija u incidentnim situacijama učinila što efikasnijom.

Dan Vojske Srbije


Dan Vojske Srbije, 23. april, biće danas svečano obeležen u Leskovcu, uz prisustvo državnog i vojnog vrha zemlje.

Svečanosti će prisustvovati predsednica Skupštine Srbije, koja zamenjuje predsednika Republike Slavica Đukić Dejanović, ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general potpukovnik Ljubiša Diković.

Ove godine se prvi put Dan vojske obeležava na dan kada je 1815. godine u Takovu doneta odluka o početku Drugog srpskog ustanka za oslobođenje Srbije od turske vlasti.

Drugi srpski ustanak doveo je do konačnog oslobođenja i priznavanja moderne Srbije na Berlinskom kongresu 1878. godine, kao države sa punim ingerencijama i međunarodno-pravnim subjektivitetom.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 23, 04, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *