Janković za RTV o korupciji: Odugovlačenje će nam se obiti o glavu

BEOGRADČ Godinu dana od kada je iz Evropske komisije (EK) poslato pismo na adresu Vlade Srbije da je potrebno preispitivati 24 sporne privatizacije, zapravo, njihovu zakonitost, nezvanične informacije kažu da republičko tužilaštvo sprema prva hapšenja. Dragomir Janković iz briselskog Evropskog ekonomskog instituta izjavio je za Radio-televiziju Vojvodine da EK ovim želi da se stavi epilog na ocenu o visokoj korupciji u srpskom društvu.

 

Da li je sama najava hapšenja u skladu sa evropskim standardima, ali ti slučajevi se unapred tumače kao slučajevi visoke korupcije i kriminala.

Navodno, u Briselu su od 24 privatizacije, posebno zainteresovani za četiri slučaja: Sartid, Jugoremediju, Mobtel i ATP Vojvodinu.

Janković je, u emisiji „1 na 1“, istakao da sve relevantne institucije i agencije govore da je Srbija zemlja sa izuzetno visokim stepenom korupcije, ako ne i najvišim u regionu, sa toliko afera, a nema epiloga.

„EU je za ove slučajeve zainteresovana isključivo sa stanovišta zakona i eventualne korupcije u tim slučajevima. Ne može se reći da ih to nije interesovalo pre dve, tri ili četiri godine, jer oni rade na osnovu relevantnih dokaza ili informacija“, rekao je on i dodao da je EK pokrenula to pitanje kada je od Saveta za borbu protiv korupcije, odnosno, pokojne Verice Barać, dobila dovoljno uverljive dokaze o kršenju zakona u tim privatizacijama.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 20, 04, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *