U ponoć ističe rok za podnošenje izbornih lista

BETA: Danas u ponoć ističe rok do kojeg političke stranke, koalicije stranaka i grupe građana mogu da podnesu izborne liste za učešće na parlamentarnim izborima 6. maja.

Republička izborna komisija (RIK) je do sada proglasila 13 izbornih lista za učešće na parlamentarnim izborima.

Redosled izbornih lista na glasačkom listiću određuje se prema redosledu njihovog proglašenja.

Za proglašenje izborne liste potrebno je prikupiti 10.000 potpisa građana, a na listi svaki treći kandidat mora da bude žena.

Prilikom podnošenja izborne liste podnosilac koji namerava da za finansiranje izborne kampanje koristi sredstva iz javnih izvora predaje RIK-u pisanu izjavu da će koristiti ta sredstva za pokrivanje troškova kampanje.

Podnosilac izborne liste koji namerava da stekne položaj političke stranke nacionalne manjine ili koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina dužan je da prilikom podnošenja liste RIK-u dostavi i pisani predlog da mu se pri proglašenju izborne liste utvrdi položaj političke stranke nacionalne manjine, odnosno koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina.

RIK će najkasnije 25. aprila u ponoć utvrditi i objaviti zbirnu izbornu listu kandidata za poslanike u „Službenom glasniku“.

Zbirna izborna lista sadržaće sve izborne liste sa ličnim imenima svih kandidata i podacima o godini rođenja, zanimanju i prebivalištu.

Autor: Redakcija
Datum: 20, 04, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *