Srbija između Istoka i Zapada

TITEL: Na tribini koja je održana u Plavoj sali u Titelu govorio je novinar i publicista Milovan Drecun.

 

 

Titelsko Društvo srpsko-ruskog jedinstva organizovalo je 16. aprila tribinu povodom knjige Milovana Drecuna „Srbija između Istoka i Zapada”. U Plavoj sali okupio se, za titelske prilike, neuobičajen broj posetilaca. Ako se doda da je to i drugi dan pravoslavnog Vaskrsa, onda je posećenost tribine bila više nego dobra.
Milovan Drecun je novinar i vojni analitičar. Završio je Fakultet političkih nauka na međunarodnom smeru. Počeo je kao vojno-politički komentator u listu „Narodna armija”, kasnije „Vojska”, zatim je radio na RTS-u, gde je pratio zbivanja na Kosovu i Metohiji. Za vreme bombardovanja sa KiM izveštavao je za RTS. Dobio je plaćeno odsustvo 2000. i krajem iste godne napustio je Radio-televiziju Srbije.
U jednoiposatnom razgovoru odgovarao je i na pitanja posetilaca iznoseći svoje stavove. Zaključni stavovi bi se mogli sažeti ovako:
Bez nas se ne može kapacitetno i efikasno delovati na Balkanu. Ali, ne treba se zanositi da će Srbija biti most koji će povezati Istok i Zapad. Tu ulogu ima moćna Nemačka. Srbija, može i treba da bude stožer zajedničke balkanske politike EU i Rusije, sastavni deo njihovog strateškog partnerstva.
Tako će na najbolji način iskoristiti svoj regionalni geopolitički značaj i ojačati kapacitet da se izbori sa strateškim problemima sa kojima se suočava. Budućnost Srbije se ne može graditi na dilemi Zapad ili Istok, već na multipolarnosti novog međunarodnog poretka: i Istok i Zapad, i nesvrstani…

Autor: Redakcija
Datum: 17, 04, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *