Promocija publikacije o stanju, izazovima i perspektivama životne sredine u Vojvodini

NOVI SAD: U organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine danas je održana promocija publikacije koja sveobuhvatno prikazuje stanje, izazove i perspektive životne sredine u Vojvodini. Nakon višegodišnjih priprema i aktivnosti na sakupljanju i obradi velikog broja podataka i informacija, publikacija „Životna sredina u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, stanje-izazovi-perspektive“ primenom indikatorskog pristupa daje ocenu stanja životne sredine i promenu osnovnih elemenata i parametara životne sredine u AP Vojvodini.

 

Pozdravni reč imala je Dušanka Sremački, pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine.
– Ova knjiga nam otkriva mnogo, ali, u isto vreme, daje nam smernice i mnogo zadataka za ubuduće. Pored stručnjaka i naučnih radnika koji su učestvovali u izradi ove publikacije, moram da pomenem da su tu sabrane misli i imena ljudi koji poboljšanje životne sredine odavno doživljavaju kao svoju životno opredeljenje. Treba danas da budemo zadovoljni, jer pred sobom imamo jednu monografiju u kojoj su sabrane stvari o kojima razgovaramo svakodnevno, kao i strateška dokumenta u ovoj oblasti. U kratkom vremenskom periodu, na nivou Republike i AP Vojvodine, donet je čitav niz zakona, sektorskih strategija i drugih važnih dokumenata važnih za poboljšanje kvaliteta životne sredine. Krajem marta prezentovana nam je nacionalna Strategija aproksimacije u životnoj sredini, a danas predstavljamo dokument koji u fokusu ima Vojvodinu. Koliko god smo napredovali, istakla je Dušanka Sremački, a podaci govore da je smanjen broj divljih deponija, da se povećava broj naselja gde se organizovano prikuplja otpad, da se grade prečistači otpadnih voda, da se grade regionalne deponije – još uvek je potrebno raditi još.

Afirmacija unapređenja stanja životne sredine je stalni zadatak, smatra Sremački, u čijoj realizaciji je potrebna sinergija i zajednički rad svih, i po vertikalnoj i po horizontaloj liniji.

Publikacija kroz poglavlja prikazuje: opšta pitanja iz oblasti životne sredine (zakonodavni i institucionalni okvir, generalne karakteristike prostora sa osvrtom na stanovništvo), najvažnije elemente životne sredine (vazduh, voda, zemljište, biološka raznovrsnost i zaštićena područja) i pitanja vezana za otpad i zdravlje stanovništva, zatim glavne sektorske pritiske na životnu sredinu (energetika, industrija, saobraćaj, poljoprivreda, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i turizam) i instrumente i mere politike zaštite životne sredine. Ova publikacija po svom sadržaju predstavlja ključni dokument za planiranje politike zaštite životne sredine i ukazuje na nužnost integrisanja zaštite životne sredine u razvojne i strateške dokumente drugih sektorskih politika. U obradu podataka i pisanje pojedinih poglavlja bile su uključene najeminentnije stručne i naučne institucije i eksperti iz svojih oblasti, kao i brojni saradnici.

Recezenti publikacije su dr Miladin Avramov, državni sekretar u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, prof. dr Neda Mimica -Dukić, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, a urednici su dr Slobodan Puzović, podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine i mr Hristina Radovanović – Jovin.

Autor: Redakcija
Datum: 10, 04, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *