U Kikindi potpisani ugovori o sufinasiranju projekata u oblasti kulture

KIKINDA: Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Milorad Đurić potpisao je danas u Kikindi ugovore o sufinasiranju devet projekata u oblasti kulture, koji će tokom 2012. biti realizovani u ovoj banatskoj opštini. Iz pokrajinskog bužeta, sa ukupno 3,6 milona dinara sufinansirani su: rekonstrukcija i restauracija Belog krsta, konzervacija kikindske „suvače“, adaptacija krova na Istorijskom arhivu, potom program 30. Terre, nabavka opreme za biblioteku „Jovan Popović“, te kulturno-umetničke manifestacije u selima Bašaid i Nakovo.

 

Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Milorad Đurić istakao je da je osim što je privredini i društveni centar ovog dela Vojvodine, Kikinda i snažan kulturni centar.
– Naša ideja jeste da Vojvodina u oblasti kulture bude skup snažnih tačaka koje imaju svoj identitet, svoju samosvojnost, a Kikinda u tom smislu ima svoje adute – rekao je Milorad Đurić i dodao da su to, pre svega, vajarski simpozijum Terra, spomenik Beli krst, potom kikindsko pozorište i muzej i drugo.
Đurić je dodao da je ove godine za projekte u Kikindi najviše sredstva, 1,2 miliona dinara, opredeljeno za nastavak restauracije prepoznatljivog kikindskog simbola, Belog krsta.
– Prošle godine za ovaj projekat izdvojili smo 1,4 miliona dinara, a sa podrškom smo nastavili i ove godine, s jedne strane zbog toga što podržavamo očuvanje kulturne baštine, a sa druge strane zato što je Beli krst važan za Kikinđane i predstavlja simbol grada koji traje više od dvesta godina – rekao je Milorad Đurić.

 

Restauracija Belog krsta započela je prošle godine, kada je ponovo postavljen pored pravoslavne crkve u centru Kikinde, gde se nalazio od 1953. godine. U drugoj fazi obnove sledi doterivanje postamenta, koji je promenjen i sada je od betona, što će doprineti da krst bude bolje obezbeđen. Prema planu obnove, radovi bi trebalo da budi završeni do kraja ove godine, a ukupna vrednost ovog projekta iznosi 6,5 miliona dinara.

Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Milorad Đurić obišao je danas i kikindsku „suvaču“, stari drveni mlin, jedini te vrste u Vojvodini, pored jednog u Slavoniji, u Hrvatskoj, i jednog u Mađarskoj. Za konzervaciju ovog značajnog spomenika kulture i kikindske prošlosti, Sekretarijat za kulturu izdvojio je 250 hiljada dinara. Kikindska „suvača“, mlin koji su pokretali konji, podignuta je pre 110 godina i predstavlja biser narodnog graditeljstva. Pod zaštitom države je od 1951. godine.
Nekada je „suvača“ bilo oko 50.000, a u Kikindi ih je sredinom 19. stoleća bilo oko 50.

Autor: Redakcija
Datum: 10, 04, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *