Finansiranje stranaka i kampanje na lokalu – mimo zakona

TANJUG – Lokalne samouprave izdvojiće približno 3,2 miliona evra za finansiranje lokalnih izbornih kampanja i redovni rad stranaka u 2012. godini pri čemu taj novac gotovo ni u jednom slučaju nije dodeljen po zakonu, konstatuje se u istraživanju koje je dana predstavila Transparentnost Srbija.

 

Opštine u Srbiji, kako se navodi u istraživanju, izdvajaju novac za političke stranke po dva osnova – za finansiranje redovnog rada i za kampanju.

Na osnovu podataka iz 154 opštine u Srbiji, što je oko 90 odsto ukupnog broja lokalnih samouprava, pokazalo se da su sredstva u skladu sa zakonom dodeljena samo u Surdulici za finansiranje redovnog rada i u Pančevu za finansiranje kampanje.

„U 45 identifikovanih slučajeva, bilo da je reč o redovnom radu ili kampanji, izdvojeno je više novca nego što zakon propisuje, a u 60 slučajeva manje nego što je propisano“, navela je Miša Bojović iz Transparentnosti.

Drastični primeri većeg izdvajanja iz budžeta po oba osnova su Senta, u kojoj su umesto propisanih 1,8 miliona izdvojena četiri miliona, Inđija u kojoj je umesto 3,1 miliona izdvojeno 5,8 miliona, Zvečan gde je umesto 500.000 dinara izdvojeno 1,2 miliona, kao i Bujanovac i Niš.

Manje od propisane sume izdvojile su Kikinda (oko dva miliona umesto 4,3 miliona dinara), Bačka Palanka (940.000 umesto 2,5 miliona dinara), Zrenjanin (pet umesto 10,2 miliona), Osečina i Valjevo.

Bojović je istakla i da veliki broj gradova i opština, njih oko 40 odsto ne računajući opštine sa područja KiM, ne objavljaju na interent sajtovima ažurne infomacije o budžetu, što, kako je podvukla, ne predstavlja samo narušavanje dobre prakse transparetnosti javnih finansija, već i direktno kršenje propisa.

Autor: Redakcija
Datum: 10, 04, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *