More, doduše Severno ledeno ali ipak more

Prednost Holandije je to što, ako ste došli turistički i želite da vidite što više, sve vam je na maksimalno dva sata vožnje, putevi su odlični, imate na raspolaganju železnicu, koja je takođe odlična, pa vam ni jedno putovanje neće teško pasti.


Tetka već para dana spominje more, pa da joj je da odemo na more, a ja kakva sam uvek sam za svako putovanje, a na ruku nam idu i ovi neradni dani, more eto nas! Pošto smo obe ranoranioci, u sam cik zore (ovde oko 7 h) ustadosmo, kafica i pokret. Do tamo nam treba oko 40 minuta lagane vožnje.

Krećemo se autoputevima, kada imate navigaciju nije vam problem možete i na kraj sveta, čak i ako ne poznajete put do odredišta, a u našem slučaju je uključena za svaki slučaj. Super je što se oglašava kao Joda (Startrack) i zasmejava nas.

Uživam razgledajući okolinu, zelenilo na sve strane, kravice, ovce i ptice! Zemlja cveća i životinja definitivno!

Da bi smo stigle do tamo prolazimo kroz Harleem (onaj u New York-u je dobio ime po ovom u Holandiji, jer je New York bio prvobitno holandski, dok ga nisu prodali Engleskoj, i da, zato ima onako lepo pravilno raspoređene ulice, koje se nadam da ću videti kad tad) koji je prosto prelep. Arhitektura je karakteristična holandska, kućica do kućice sa prelepo uređenim baštama.

Već se vidi da smo bliže moru pa je i rastinje drugačije. Inače mesto gde je kuća u Amstelfenu je na -4,1 metar nadmorske visine, što bi značilo da se penjemo.

Pred nama se već sada nazire deo nacionalnog parka “Zuid – Kennemerland” .

Park se nalazi duž obale mora, možete se parkirati baš u parku (2 € sat vremena) a možete i pre parka, ali u tom slučaju vas čeka malo više pešačenja. Ne treba ni da spominjem da ima biciklistička staza, zar ne?

 

U principu šetajući parkom, šetaćete se preko dina, možete videti preko 100 vrsta ptica ali i druge životinje kao što su jeleni, cvrena lisica, veverice, zečevi.

Mi smo imale bliski susret samo sa nekoliko gladnih vrabaca.

Svež morski vazduh je pravi pokretač pa imamo snage za dugu šetnju obalom i priču. Obzirom da nemamo priliku da provodimo tokom godine ovoliko vremena zajedno, jer ako i uspemo da se vidimo to je uvek neka frka, godišnji je suviše kratak da bi se obišla sva rodbina a pri tom da se i odmori, pa su tetka i familija uvek u letu, sada je prilika da nadoknadimo dobar deo vremena.

 

Pokušavam da upijem što više zvuka talasa i lepote plaže kojom koračamo. Pesak je pod našim nogama je vlažan pa tonemo na pojedinim mestima , jutro je bilo izuzetno hladno pa se na dinama može videti mraz na pesku. To vidim prvi put u životu.

 

Na plaži najviše uživaju psi koji trče na sve strane za pticama, talasima, loptama. Ovo je za njih raj.

Posle dva sata šetanja noge mi već polako postaju teške pa krećemo ka restoranu na obali da se osvežimo kafom pre nego što nastavimo šetnju po dinama.

 

Restoran funkcioniše po principu samoposluživanja, cene su prilično ok, s obzirom da je jedini restoran te nema konkurencije. Imaju predine prirodne sokove, sveže napravljene, od maline preporučujem.

Dok ispijamo kafu posmatram ljude i primećujem da je veliki broj onih koji su došli sa psima ili sa decom, ili oboje, i stvarno jeste savršeno mesto gde sa porodicom možete da dođete i odmorite, deca imaju igralište pa mogu da se druže, a za pse su tu činije sa vodom. To ja zovem customer care.

Želim da momenat uživanja traje što duže. Vrapčići oko nas traže mrvice od kolača da napune stomačiće, pa da uživaju u dremkanju na suncu.

 

Staza kojom smo došle ne pruža ni delić mogućnosti da naslutite šta vas čeka iza prvog dela dina. Čim smo se provukle iza prve krivine čeka nas predivan pogled.

Ako se odlučite da obiđete ceo park najbolje je da to uradite biciklom, peške nećete stići za jedan dan.

Nas dve smo se odlučile da obiđemo samo deo, ali verujem da ću ako budem ikada imala priliku da se vratim ovde obići ceo, toliko me je očarao.

 

Posle šetnje se osećam iscrpljena ali i prepuna utisaka i smešak mi je na usnama. Savršen način da se započne dan zar ne?

Autor: Mirjana Đuričić
Datum: 10, 04, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *