Trodnevna žalost u Novom Sadu

NOVI SAD: U Novom Sadu je, zbog tragedije u diskoteci „Kontrast“ u kojoj je u požaru poginulo šestoro mladih, od danas trodnevna žalost, odlučeno je na vanrednoj sednici Gradskog veća.

 

Komemorativni skup je održan u podne u Skupštini grada Novog Sada.

Dan žalosti podrazumeva prilagođavanje medijskog informisanja, programa ustanova kulture i sportskih manifestacija, a zabranjeno je održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mestima, navodi se u saopštenju iz Gradskog veća. 


U ime grada Novog Sada, gradonačelnik Igor Pavličić izrazio je najdublje saučešće porodicama nastradalih, kojima je obećao maksimalnu podršku grada.

U velikom požaru koji je izbio oko dva sata posle ponoći u nedelju u novosadskoj diskoteci „Kontrast“ život je izgubilo šest osoba, tri mladića i tri devojke. 


Policija je zbog te tragedije privela i odredila mere zadržavanja za vlasnika tog objekta i dvojicu zakupaca, saopštila je portparol Policijske uprave Novi Sad Mileva Tomić.

Njima je određena mera zadržavanja zbog osnovane sumnje da su počinili krivično delo – teško delo protiv opšte sigurnosti nesprovodeći zakonske mere zaštite od požara, rekla je Tomićeva Tanjugu.

 

 

Otkazane predstave u SNP


Zbog trodnevne žalosti u Novom Sadu, u Srpskom narodnom pozorištu neće biti igrane predstave koje su repertoarom planirane za danas, sutra i za 4. april, saopštio je taj teatar.

Kako je navedeno u saopštenju sa vanredne sednice gradske vlade održane u nedelju, u danima žalosti 2. 3. i 4. aprila prilagođavaju se medijski i programi ustanova kulture i sportskih manifestacija, a zabranjeno je održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mestima.

 

Sveće kod Miletića za stradalu decu u Kontrastu

 

Stotine građana Novog Sada okupilo se sinoć na Trgu slobode, gde pale sveće i polažu cveće za postradale u noćašnjem požaru u diskoteci „Kontrast“.

Građani su se spontano okupili na glavnom novosadskom trgu ispred Gradske kuće i u miru i tišini kod spomenika Svetozaru Miletiću odaju poštu za šestoro poginulih.

Šestoro mladih tragično je izgubilo živote u požaru koji je oko 2.20 buknuo u popularnoj novosadskoj diskoteci „Kontrast“.

Policija je zbog tragedije u novosadskoj diskoteci „Kontrast“ odredila mere zadržavanja za vlasnika tog objekta i dvojicu zakupaca, a u prema podacima Sektora za vanredne situacije MUP-u dojava o požaru je kasnila izmedju 15 i 30 minuta.

U požaru su poginuli Marina Aničić (25) iz Čuruga, Tamara Miladinović (25) iz Novog Sada, Milena Dalmacija (26) iz Futoga, državljanin BiH sa prebivalištem u Novom Sadu Zoran Ignjatović (28), Marko Pavlović (29) iz Kragujevca i Renato Vuković (21) iz Kikinde.

Portparolka Osnovnog suda u Novom Sadu Biljana Lazić kazala je novinarima da su u požaru lakše povređeni Vesna Ignjatović (29), Nevena Grbić (26), Maja Blagojević (24) i Siniša Radojević.

 

Tuga i neverica u porodicama poginulih

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu novosti.rs » 

 

Vanredna inspekcija objekata

Načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da će, kako bi se izbegla situacija koja je dovele do požara u novosadskoj diskoteci po nalogu ministra policije Ivice Dačića, sutra početi vanredna inspekcijska kontrola svih lokala u Srbiji.

Marić je kao poseban problem označio to što je u diskoteci bilo previše ljudi i ukazao da je inspekcija nadzor nad diskotekom „Kontrast“ obavila u više navrata, kao i da je svojevremeno izdata i prekršajna kazna zbog neispunjenja zaštite od požara.
 

Marić je istakao da će predmet istrage biti i to zbog čega je dojava kasnila, odnosno zašto niko od zaposlenih u lokalu nije odmah sa znacima izbijanja požara pozvao vatrogasce. 

Foto: TANJUG, NOVOSTI

Izvor: B92

Autor: Redakcija
Datum: 02, 04, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *