Zdravko Savić i drugovi ućutkali čitav Stanišić

STANIŠIĆ: FK „Stanišić“ (Stanišić) – OFK „Jugović“ (Kać) 2 : 2 (1 : 2)

STANIŠIĆ, Igralište FK „Stanišić“, gledalaca 400; glavni sudija: Bane Papišta (Šid), pomoćne sudije: Saša Duić (Sremska Mitrovica), Igor Milanović (Mačvanska Mitrovica), delegat FSV: Ljubiša Eraković (Novi Sad); strelci: Nemanja Munižaba u 23. i Dragan Knežević u 80. minutu za „Stanišić“, a Zdravko Savić u 36. (iz penala) i 39. minutu za „Jugović“; žuti kartoni: Novica Petrović, Dragan Bobanac, Miloš Terzija („Stanišić“), Radoslav Grozdić, Stojan Đukić („Jugović“).
FK „STANIŠIĆ“: Ognjen Stanković, Dušan Vukadinović (od 68. Gojko Vračarić), Nemanja Munižaba (od 81. Goran Cvetičanin), Ilija Šarić, Dragan Bobanac, Nemanja Janjić (od 68. Dragan Knežević), Miloš Terzija, Anđelko Kuridža Jagodić, Nemanja Mijić, Novica Petrović, Željko Kuridža.
OFK „JUGOVIĆ“: Miloš Mladenović, Jovo Makivić, Branislav Kljajić, Vid Kizić, Radoslav Grozdić, Vladimir Antonić, Strahinja Babić (od 61. Mirko Đurić), Stojan Đukić, Zdravko Savić, Slobodan Terzić (od 75. Goran Žepina), Nenad Nikolić (od 81. Miloš Đekić).
Ekspecijija „Jugovića“ je danas oko podneva krenula na dva sata i petnaest minuta dug put do Stanišića, gde ih je očekivalo uvek neugodno i teško gostovanje, i to bez sedam standardnih igrača. Naime, od startne jedanaestorke koja je u prethodnom kolu na svom „Sigetu“ savladala odličnu ekipu „Omladinca“ iz Novih Banovaca, u protokolu za meč protiv „Stanišića“ bila su samo četvorica fudbalera (Radoslav Grozdić, Vid Kizić, Stojan Đukić i Slobodan Terzić), dok su parne žute kartone odrađivali Nebojša Suvara, Miroslav Živanov, Darko Srdić i Vladimir Milić, Mićo Miljanić je odrađivao prvu utakmicu kazne zbog isključenja, a zbog povreda su izostali Stojan Lakić i Nemanja Đorđević. Ako tome dodamo da stručni štab već duže vreme ne može da računa na teže povređenog Marka Sukaru, te da je jedan od najstardnijih igrača u toku jesenje sezone Dušan Gelić nenajavljeno otišao u inostranstvo dva dana pre prolećne premijere, jasno je da su „plavo-bele“ mnogi već prežalili pre prvog sudijinog zvižduka i tri boda već upisali na saldo domaćina. Međutim, sa time se nikako nisu složili puleni Gorana Nakomčića i dvadesetak najvernijih simpatizera, koji su pokazali kako se bori i navija za boje i grb voljenog kluba i da su najbolji upravo onda kada je najteže.
Naizgled desetkovani sastav Kaćana je od starta zaigrao iznenađujuće kvalitetno, pa je već u uvodnim minutama izrađena šansa za Jovu Makivića, koji je iz blizine tukao pravo u dobro postavljenog golmana Ognjena Stankovića. Nešto kasnije, Vladimir Antonić je iz okreta šutirao pored gola, a u 15. minutu Slobodan Terzić se, umesto da šutira sa desetak metara, odlučio na dribling, pa je još jedna prilika za „tobdžije sa Sigeta“ otišla u nepovrat. I, kao što to u fudbalu obično biva, ubrzo je za tri promašaja usledila kazna… U 23. minutu Radoslav Grozdić je na 25 metara od gola, iskosa, faulirao protivničkog igrača, Nemanja Munižaba je uputio centaršut na drugu stativu gostujućeg gola, vetar je malo skrenuo loptu, a golman Miloš Mladenović je loše reagovao i rukama je prosledio u sopstvene rašlje. Nakon vođstva domaćina, gostima je trebalo desetak minuta da se povrate od šoka, a onda su postepeno ponovo počeli da preuzimaju konce igre. Konačno, u 36. minutu, nakon centaršuta sa desne strane, Zdravko Savić je sa mesta gde se spajaju peterac i korner linija pokušao glavom da vrati loptu pred gol „Stanišića“, neko od odbramenih igrača je igrao rukom, a sudija Bane Papišta je ošto i energično pokazao na belu tačku. Domaći igrači i brojni navijači su izuzetno žučno, mada neopravdano, protestvovali, a Zdravko Savić (na fotografiji) je sa „kreča“ bio više nego siguran za poravnanje rezultata. Samo tri minuta kasnije isti igrač je pokazao i dokazao zašto je imao bogatu internacionalnu karijeru, postigavši pravi evro-gol sa dvadesetak metara. Naime, Savić je dubinsku loptu primio grudima, leđima okrenut golu, potom je nogom sam sebi namestio, a onda iz okreta i iz vazduha topovski tukao i pogodio nebranjeni deo mreže, pa se na odmor otišlo sa prednošću Kaćana od 2 : 1.
U drugom poluvremenu Stanišićani su svim silama i na sve dozvoljene i nedozvoljene načine pokušavali da dođu do preokreta, ali su se „tobdžije sa Sigeta“ junački suprostavili u pojedinim momentima vrlo grubom rivalu. I pored pritiska na sudije i prljavoj i agresivnoj igri, domaći su uspeli da stvore svega nekoliko polušansi, dok su sa druge strane Kaćani opasno pretili iz kontranapada. Već na početku drugog dela, nakon dodavanja Nenada Nikolića, Vladimir Antonić je iz povoljne situacije oštro tukao preko gola, a u 70. minutu isti igrač je odlično šutirao sa ivice kaznenog prostora i već savladao protivničkog golmana, ali se lopta od prečke odbila u polje. Nešto kasnije, Nenad Nikolić je odlično prošao po levoj strani i nesebično na drugoj strani poslužio Slobodana Terzića koji je sa pet-šest metara neometan zatresao mrežu, ali je pomoćni sudija Saša Duić signalizirao ofsajd, iako smo prilično sigurni da je ovakva odluka bila pogrešna. U međuvremenu je i Mirko Đurić imao šansu, ali je njegov šut izblokiran. Promašaji gostiju su po drugi put kažnjeni u 80. minutu, kada je Dragan Knežević uspeo da nadmudri neodlučnog Radoslava Grozdića i rezantnim udarcem sa petnaesak metara donese svom timu nadu da u poslednjih deset minuta može da dođe do kompletnog preokreta i čitavog plena. Do kraja, u otvorenoj borbi, oba rivala su stvorila po jednu šansu; prvo je Miloš Mladenović sjajno intervenisao i iskupio se za kiks iz prvog poluvremena, da bi potom Goran Žepina u petercu domaćih imao i boljih rešenja od onog za koje se odlučio.
Poput velike borbe na terenu, tokom čitave utakmice su i na tribinama bile uzavrele strasti, ali desetak pripadnika policije nije dozvolilo da dođe do većih incidenata. Frustrirani domaći simpatizeri su bili svesni da svaki drugi ishod u ovom meču sem pobede njihov klub dovodi u vrlo tešku situaciju, pa su nezadovoljstvo, između ostalog, iskalili i skidanjem tablica sa gostujućeg autobusa, koje su, srećom, nešto kasnije pronađene. Takođe, bili su vrlo neprijatni i agresivni prema najvernijim navijačima „Jugovića“, ali Kaćani ni jednog trenutka nisu popustili, da bi tenzija konačno ipak bila svedena u koliko-toliko normalne okvire.
Na kraju, iako su bili bliži pobedi, „plavo-beli“ su i osvajanjem ovog boda, u šarenom sastavu i na teškom gostovanju protiv direktnog rivala, napravili u borbi za opstanak napravili veliki korak napred, koji, ipak, mora biti overen pobedom u narednom kolu u meču koji sledeće subote na svom „Sigetu“ igraju protiv „Poleta“ iz Sivca, još jednog konkurenta i starog dužnika. 

Autor: Goran Nakomčić
Datum: 31, 03, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *