Udarnici i akcijaši obeležili dan ORA

BEOGRAD: Komandanti Omladinskih radnih akcija (ORA), komandanti brigada, višestruki udarnici i brigadiri okupili su se danas u Skupštini Srbije i obeležili 70. godišnjicu ORA sa porukom mladima da na primeru akcijaštva doprinesu izgradnji zemlje.

 

„Novo vreme nosi nove mogućnosti, sa puno izazova, ali iziskuje i nove entuzijaste. Uverena sam da će savremeni entuzijazam prepoznati model akcijaštva i da će mladi naći način da sopstvenu energiju realizuju u skladu sa potrebama Srbije“, rekla je predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović okupljenim akcijašima.

Dodala je da su radne akcije bile inspiracija i mnogim umetnicima, pa su mnogi stihovi ispisani o akcijašima, a i film „Prekobrojna“ je svedočio o tom periodu.

Predsednik Skupštine udruženja ORA i volontera Stevan Stojanović podsetio je da je zvanično prva dobrovoljna radna akcija organizovana na sakupljanju letine u Saničkoj dolini 1942. godine, ali da je već na području oslobođenog Užica u jesen 1941. godine 150 omladinaca i omladinki bralo kukuruz „ispred puščanih cevi okupatora“. 

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 31, 03, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *