Vremeplov: Rođen Stjepan Mitrov Ljubiša

Na današnji dan 1824.godine rođen je srpski pisac i političar Stjepan Mitrov Ljubiša.

Mnogo je učinio na polju buđenja nacionalne svesti Srba u Boki i Dalmaciji, kao javni radnik i poslanik u dalmatinskom saboru i austrijskom rajhsratu (skupština). Bio je samouk, pripovedanje mu je lucidno, izvorno, protkano finim humorom, s poetskim osećanjem za legendu i realističnim nervom za život njegovog zavičaja. Dela: „Kanjoš Macedonović“, „Pričanja Vuka Dojčevića“, „Pripovijesti crnogorske i primorske“.

Danas je sreda, 29. februar 2012. godine. Do kraja godine ima 306 dana.

1720. – Švedska kraljica Ulrika abdicirala je u korist supruga, princa Frederika I.

1792. – Rođen je italijanski kompozitor Đoakino Antonio Rosini, autor 39 opera, od kojih se veći deo vremenom izgubio s repertoara operskih kuća, ali je nekolicina i sada veoma popularna i često se izvode. Komponovao je u romantičarskom stilu, duhovito, spontano i originalno, s dopadljivom melodijom pokretljivog ritma i izražajnog orkestra. Dela: opere „Seviljski berberin“, „Viljem Tel“, „Tankreda“, „Otelo“, „Semiramida“, crkvena muzika „Stabat Mater“.

1808. – U pohodu tokom kojeg je za samo mesec dana osvojena cela Španija, francuske snage Napoleona I su zauzele Barselonu.

1892. – SAD i Britanija su potpisale ugovor o lovu na foke u Beringovom moru, čime je nastavljeno masovno uništavanje tih životinja – ali od tada sa ustanovljenim kvotama svake od dveju zemalja potpisnica ugovora.

1916. – Stupila je na snagu naredba nemačke vrhovne komande u Prvom svetskom ratu o potapanju svih naoružanih trgovačkih brodova zemalja s kojima je Nemačka bila u ratu.

1920. – Usvojen je ustav Čehoslovačke kojim je zamenjen privremeni ustav od 13. novembra 1918. te zemlje nastale posle raspada Austro-Ugarske u Prvom svetskom ratu. Ustavom su proklamovane demokratske političke i građanske slobode, a zemlja je definisana kao republika u kojoj šef države rukovodi izvršnom vlašću, dok se dvodomna skupština bira opštim pravom glasa punoletnih građana oba pola.

1920. – Rođena je francuska glumica Simon Rusel, poznata kao Mišel Morgan, čija se gluma odlikovala jednostavnošću i suptilnošću. Filmovi: „Obala u magli“, „Pastoralna simfonija“, „Fabiola“, „Oholi“, „Veliki manevri“, „Lavovi su pušteni“, „Benžamin“.

1928. – Pukovnik armije SAD Hari Stimson preuzeo je u Manili položaj generalnog guvernera Filipina, koji su bili američka kolonija sve do 1946.

1932. – Pronacistički „Lapua pokret“ pokušao je da preuzme vlast u Finskoj ali je to sprečeno. Vlada u Helsinkiju je u martu 1932. zabranila taj politički pokret.

1944. – Američke trupe su u Drugom svetskom ratu izvršile invaziju na Admiralska ostrva u Tihom okeanu severoistočno od Nove Gvineje, koja su bila pod japanskom okupacijom. Zauzimanje tih ostrva bilo je strateški značajno za savezničke snage u nadiranju ka Filipinima.

1956. – Pakistan je proglašen islamskom republikom.

1960. – U snažnom zemljotresu koji je pogodio marokanski grad Agadir poginulo je oko 12.000 ljudi.

1964. – Saopšteno je da su SAD razvile avion koji može da leti brzinom od 3.200 kilometara na čas i da dostigne visinu od 21.300 metara, što je tada bilo izuzetno dostignuće u vazduhoplovstvu.

1988. – U Iračko-iranskom ratu (1980-1988) otpočela je nova runda „rata gradova“, odnosno međusobnog bombardovanja civilnih naselja.

1996. – U najgoroj nesreći u istoriji peruanskog civilnog vazduhoplovstva poginulo je svih 117 putnika i šest članova posade aviona „boing 737“ na letu ka gradu Arekipa, koji se srušio u Andima, oko 900 kilometara južno od Lime, odakle je poleteo.

1996. – Na osnovu optužbe indijskog Federalnog istražnog biroa, sud je izdao nalog za hapšenje deset zvaničnika, uključujući četiri bivša člana vlade koju je vodila „Kongresna stranka“, zatim šefa opozicione „Baratija Džanata Partije“ Lala Krišnu Advanija i bivšeg potpredsednika vlade Devija Lala. Indijski biznismen Surendra Džain je od 1988. do 1991. podmićivao političare kako bi došao do povoljnih ugovora sa državom.

1996. – Hrvatski helsinški odbor je obelodanio još jedan zločin nad malobrojnim Srbima preostalim u Krajini posle agresije Hrvatske početkom avgusta 1995: u selu Jezerce kod Plitvičkih jezera u svojoj kući, udaljenoj od glavne saobraćajnice samo stotinak metara, u noći između 27. i 28. februara ubijen je bračni par Dane (83) i Milka Kalember (81), a kuća je zatim spaljena. Takođe je obelodanjeno da su potom hrvatske vlasti u tajnosti sahranile žrtve.

Autor: Redakcija
Datum: 28, 02, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *